Rīgas dome otrdien noraidīja priekšlikumu piešķirt 1,18 miljonus latu Rīgas novada slimokasei (RNSK) kompensējamo zāļu un veselības aprūpes iestāžu parādu apmaksai un novirzīja gandrīz 4 miljonus latu no papildu budžeta ieņēmumiem dažādu domes aizņēmumu procentu apmaksai.
Novirzīt 1,18 miljonus latu veselības aprūpes sfērai ierosināja "Latvijas Ceļa" deputāts un 1.slimnīcas direktors Jānis Ozols. Savukārt finansu departamenta direktors Raimonds Krūmiņš, kas ziņoja par grozījumiem šā gada budžetā, norādīja, ka parādi veselības aprūpes sfērai ir mākslīgi uzkrāti.

"Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūra (VOVAA) īsteno reketa politiku attiecībā pret pašvaldību slimokasēm, parādi mākslīgi uzkrāti, un pēc pāris gadiem arī pati VOVAA tiks amputēta, ja netiks izveidota saprātīga veselības aprūpes sistēma."

Jāatgādina, ka RNSK lūgusi domi piešķirt 1,18 miljonus latu. 700 000 latu no minētās summas slimokase vēlējās izlietot parāda apmaksai aptiekām par kompensējamiem medikamentiem. Slimokase decembrī par 10% samazina finansējumu slimnīcām plānveida pakalpojumiem, kā dēļ slimnīcām vēl vairāk jāierobežo plānveida pakalpojumu sniegšana.

Līdzekļu trūkuma dēļ ārstiem tiek noteikts limits zāļu izrakstīšanai par diferencētu samaksu, tomēr ārsti šo limitu pārsniedz. Tas veicina līdzekļu deficīta veidošanos, un slimokases nevar norēķināties ar aptiekām par medikamentiem, kas jau izsniegti pacientam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!