Krievijas gāzes gigants „Gazprom” ir izraudzījies Latviju kā pirmo Eiropas valsti, kur atvērt „Gazprom” biroju, vēsta TV3 raidījums „Nekā personīga”.
Pieņemot lēmumu par biroja atvēršanu „Gazprom" preses paziņojumā bija teikts, ka „birojs Latvijā būs atbildīgs par ilglaicīgas savstarpējās ekonomiskās sadarbības realizēšanu,, un, ka „birojs meklēs ‘Gazprom' darbībai jaunus virzienus un formas Baltijas tirgū".

„Gazprom" birojs Rīgā kopš sava nesenā dibināšanas brīža uz laiku ir izmitināts „Latvijas Gāzei" piederošajā kompleksā. Oficiālā pārstāvniecības telpu atklāšana vēl tikai gaidāma.

„Gazprom" par modernu kompāniju izveidoja Viktors Černomirdins, kurš vēlāk kļuva par Krievijas premjeru un gāzes impēriju bija spiests nodot prezidentam Vladimiram Putinam, par kura pārstāvi tur tika iecelts neviens cits kā tagadējais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Esošie vai bijušie VDK darbinieki vienmēr ir pārstāvēti „Gazprom" vadībā. Tā arī Latvijā izveidoto biroju vadīs Jevgēnijs Roldugins. Kādreiz strādājis padomju Latvijas Valsts drošības komitejas centrālajā aparātā. Bet vēlāk ilgu laiku vairākos amatos darbojies „Latvijas Gāzē", bijis atbildīgs par darba drošību kā tehniskās kontroles daļas vadītājs.
Roldugins skaidro: "Galvenais mūsu biroja darba mērķis šeit Baltijā ir pārstāvēt un aizstāvēt "Gazprom" intereses šo trīs valstu - Latvijas, Lietuvas un Igaunijas teritorijā."

"Gazprom" ar tiešu klātbūtni būt pārstāvētam Latvijā esot interesanti gan no enerģētiskā tirgus, gan no ekoloģisko problēmu apspriešanas, gan finanšu piesaistes viedokļa. Apkārt top vairāki projekti - gāzesvads no Paldiskiem Igaunijā uz Somiju, bet jo īpaši - zem Baltijas jūras jaunbūvējamais Krievijas - Vācijas gāzesvads "Nord Stream".

"Gazprom" arī joprojām par apspriežamu uzskatot "Nord Stream" atzara veidošanu uz Latviju, konkrēti, uz Dobeli, kur ir iespējams izveidot Eiropā lielāko gāzes krātuvi.

"Ja Dobeles projekts tiks realizēts, tas dos iespēju glabāt pietiekami nopietnu gāzes daudzumu, kas būs nepieciešams ziemas periodā pirmām kārtām Eiropas Savienībai, jo patlaban tas viņiem ir liels deficīts," stāsta Roldugins. "Ja Eiropas Savienība pieņems lēmumu, ka attīstīsim Eiropas vajadzībām krātuvi šeit, tad tiks piešķirti attiecīgi līdzekļi, lai šo projektu varētu risināt pilnā apjomā un no tā radīsies nepieciešamība jau kontaktēties ar Krieviju un "Gazprom". Bumba visu laiku atrodas Eiropas Savienības pusē, "Gazprom" ir gatavs sadarboties," uzsver Roldugins.

Ja Eiropas Savienība pieņemtu lēmumu par gāzes krātuves izveidi Dobelē, pēc "Gazprom" prognozēm projekta īstenošana aizņemtu aptuveni desmit gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!