ASV prezidents Baraks Obama savulaik kā senators bija viens no likumprojekta, kas iekļautu Latviju tā sauktajā ofšora statusā, atbalstītājiem, liecina aģentūras LETA arhīvs.
Likumprojekts izskatīšanai ASV Senātā tika iesniegts 2007.gada februāra beigās. Ar tā palīdzību bija plānots ierobežot ofšoru nodokļu patvēruma ļaunprātīgu izmantošanu. Latvija tolaik likumprojektā tika minēta starp 34 valstīm, kuras ASV pilsoņi iecienījuši kapitāla izvietošanai, izvairoties no nodokļiem.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka minētais likumprojekts vēl aizvien ir Senāta darba kārtībā un arī Latvijas vārds no tā nav svītrots. Jāatzīmē gan, ka ASV Senāta darba kārtībā atrodas simtiem likumprojektu. ASV vēstniecība Latvijā par minēto likumprojektu komentārus nesniedz, jo tas nav guvis likuma spēku.

Tolaik likumprojektu virzīja senators Karls Levins un toreizējais senators un viens no demokrātu kandidātiem uz prezidenta amatu Obama.

Latvijā dokumenta parādīšanās tika saistīta ar priekšvēlēšanu laiku ASV, vienlaikus Latvijas masu mediji un nozares pārstāvji pauda bažas, ka, šādam likumprojektam gūstot likuma spēku, tiktu grauts Latvijas banku sistēmas tēls.

Tagadējais ārlietu ministrs, bijušais Latvijas vēstnieks ASV un toreiz nesen kā par premjera biroja vadītāju kļuvušais Māris Riekstiņš (TP) tolaik laikrakstam "Latvijas Avīze", komentējot likumprojektu, sacīja: "Es zinu, ka tāds priekšlikums ir izvirzīts no senatora Karla Levina puses, kurš vienmēr aktīvi darbojies šajā jomā Senātā, kā arī no senatora un viena no demokrātu kandidātiem uz prezidenta posteni Baraka Obamas puses. Es varu gandrīz slēgt derības, ka šis likumprojekts netiks pieņemts. Visticamāk, tas ir viens no vēlēšanu kampaņas sastāvdaļām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!