Latvijas Alpīnistu savienības prezidenta Kristapa Liepiņa izplatītajā paziņojumā norādīts, ka šogad lavīnas iespējamas arī Latvijā.
Sniegputeņi, spēcīgais vējš, straujās gaisa temperatūras svārstības šoziem pārsteigušas daudzus Latvijas iedzīvotājus. Latvijas Hidrometeoroloģijas Pārvaldes oficiālie mērījumi liecina, ka Vidzemes vidienē sniega segas biezums sasniedzis 50 centimetru atzīmi, savukārt daudzi ziemas sportu pārstāvji no visām Latvijas nomalēm ziņo par sniega saputinājumiem ieplakās, ceļu malās un kalnu nogāzēs, kuros sniega segas biezums jau krietni pārsniedz viena metra atzīmi, norāda Liepiņš, brīdinot, ka sniega saputinājumos uz lauku vai karjeru malām veidojās sniega karnīzes (pārkares), kurām lūstot var veidoties nelielas lavīnas.

Apzinoties, ka šī situācija var kļūt bīstama un atsevišķos gadījumos pat beigties traģiski, Latvijas Alpīnistu savienība un Piedzīvojumu portāls Vertikāle X (www.vertikalex.lv) vēlas brīdināt visus Latvijas iedzīvotājus par to, ka nepārdomāta rīcība var izraisīt nopietnas sekas veselībai un pat dzīvībai.

Brīdinājuma autori norāda, kā izpaužas lavīnu bīstamība: pēdējos desmit gados Latvijā ir notikuši vairāki traģiski negadījumi, kuros gājuši bojā bērni: bērnu rotaļāšanās karjera malā un lekšana pāri sniega pārkarei zem tās saputinātajās mīkstajās kupenās, dziļu sniega alu rakšana saputinātajā sniegā var beigties traģiski.

“Sniega karnīzei nobrūkot un uzkrītot virsū cilvēkam, tā var ar savu svaru piespiest to un cilvēks nebūs spējīgs pat pakustēties. Ja tas nevarēs paša spēkiem izkļūt no sniega gūsta un tuvumā nebūs neviena, kas varētu palīdzēt, cilvēks aizies bojā nosmokot vai arī ķermeņa atdzišanas rezultātā Cietušā atrašana un tā elpošanas ceļu atbrīvošana ir vissvarīgākā tieši pirmajās minūtēs. Tieši nelaimes aculiecinieki ir tie, kas var palīdzēt nelaimē nonākušajam! Neatstājiet savus bērnus bez uzraudzības!” raksta Liepiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!