Valdība otrdien apstiprināja grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz palielināt administratīvo sodu apmēru par pārkāpumiem pret bērnu, tajā skaitā par bērnu iesaistīšanu alkohola lietošanā vai ubagošanā, kā arī par iesaistīšanu atsevišķos skaistumkonkursos draudēs bargi naudassodi.
Kā informē Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijā, saskaņā ar grozījumiem par nepilngadīgā novešanu līdz dzēruma stāvoklim būs jāšķiras no piecdesmit līdz divsimt piecdesmit latiem. Savukārt par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nodošanu nepilngadīgā rīcībā tā, ka šīs vielas kļuvušas nepilngadīgajam brīvi pieejamas lietošanai, tiks izteikts brīdinājums vai uzlikts naudas sodu līdz simt latiem.

Ja nepilngadīgais vecumā līdz sešpadsmit gadiem tiks iesaistīts vai izmantots ubagošanā, pilngadīgai personai varēs piemērot naudas sodu līdz divsimt piecdesmit latiem, bet par gada laikā atkārtotu šādu pārkāpumu paredzēts naudas sods līdz piecsimt latiem.

Savukārt par fizisku vai emocionālu vardarbību pret bērnu tiks izteikts brīdinājums vai uzlikts naudas sods līdz piecdesmit latiem. Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas vai tās izdarījušas valsts vai pašvaldību institūciju amatpersonas vai darbinieki, varēs piemērot naudas sodu no divdesmit pieciem līdz simt piecdesmit latiem.

Par bērna iesaistīšanu skaistumkonkursā vai citā pasākumā, kurā tiek vērtēts vienīgi viņa ārējais izskats, paredzēts uzlikt naudas sodu fiziskajām personām un amatpersonām no divsimt piecdesmit līdz piecsimt latiem, bet juridiskajām personām – no piecsimt līdz tūkstoš piecsimt latiem. Par normatīvo aktu pārkāpšanu, kas nosaka bērnu iesaistīšanas kārtību aktivitātēs, kas saistītas ar ārējā izskata demonstrēšanu, tiks izteikts brīdinājums vai uzlikts naudas sods fiziskajām personām no simt līdz divsimt piecdesmit latiem, bet juridiskajām personām – no divsimt piecdesmit līdz tūkstoš latiem.

Grozījumi arī paredz, ka par bērna, kas nav sasniedzis septiņu gadu vecumu, atstāšanu bez uzraudzības, ja to izdarījuši vecāki vai personas, kuras viņus aizstāj, tiks izteikts brīdinājums vai piemērots naudas sods līdz piecdesmit latiem. Par tādu pašu pārkāpumu, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, paredzēts naudas sods no piecdesmit līdz simt piecdesmit latiem.

Nepildot bērna aprūpes pienākumus, vecāki vai personas, kas viņus aizstāj, saņems brīdinājumu vai arī būs spiesti maksāt naudas sodu līdz simt latiem. Ja šāda pārkāpuma dēļ bērns vecumā līdz 16 gadiem būs izdarījis sīko huligānismu vai lietojis narkotiskās vai psihotropās vielas bez ārstniecības personas norādījuma, vai atradies dzērumā, vai nodarbojies ar ubagošanu, vecākiem vai personām, kas viņus aizstāj, tiks izteikts brīdinājums vai uzlikts naudas sods no piecdesmit līdz simt piecdesmit latiem. Par gada laikā atkārtotiem šāda veida pārkāpumiem paredzēts naudas sods no simt piecdesmit līdz divsimt piecdesmit latiem, informē ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!