Rīgas pašvaldības vēlēšanās kandidējošās partijas piedāvā dažādus risinājumus investīciju piesaistīšanai galvaspilsētai, liecina biznesa portāla "nozare.lv" veiktā aptauja.

Partija "Sabiedrība citai politikai" (SCP) norāda, ka Rīgai jāpiesaista investīcijas, radot pretimnākošu vidi uzņēmējdarbībai. To varētu panākt ar birokrātiski administratīvo procedūru samazināšanu, korupcijas izskaušanu, nodrošinot Rīgas domes struktūrvienību caurskatāmus un taisnīgus lēmumus, ar pašvaldības uzņēmumu efektivitātes uzlabošanu un atvieglojumiem mazo uzņēmumu darbībai.

SCP pārstāvji uzskata, ka nepieciešams Rīgas domes atbalsts konkurētspējīgas produkcijas izlaidei - informācijas apmaiņas uzlabošana starp zinātniekiem un uzņēmējiem, līdzdalība inovatīvu projektu finansēšanā, līdzdalība zinātnes un tehnoloģiju parku izveidē un esošo uzņēmējdarbības teritoriju, kā, piemēram, Rīgas brīvostas, konkurētspējas uzlabošana.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) izpratnē jautājumam par investīciju piesaisti ir divas puses, proti, pašvaldības investīcijas tās funkciju izpildei un privātās investīcijas.

Paturot prātā, ka zaļa, sakopta un arhitektoniski pievilcīga Rīga piesaistīs privātās investīcijas tūrismā, sakārtota un attīstīta transporta infrastruktūra piesaistīs privātās investīcijas ražošanā un tranzītā, ZZS pašvaldības investīcijas paredz izlietot galvenokārt ielu, ceļu pārvadu, tiltu, komunālo objektu, autostāvvietu, sabiedriskā transporta, bērnudārzu, skolu, ēku siltināšanas, parku, publisko tualešu tīkla un citu objektu attīstībā.

Pašvaldības funkciju izpildei nepieciešamos investīciju resursus ZZS plāno gūt, izmantojot visas iespējas saprātīgi veikt aizņēmumus, atliktos ilgtermiņa maksājumus, publiskās un privātās partnerības risinājumus un obligāciju laidienus, kvalitatīvi sagatavojot projektu paketi ES fonda līdzekļu piesaistei un diskutējot, nevis karojot ar Latvijas valdību.

Lai veicinātu privāto investīciju piesaisti, ZZS paredz nodrošināt visiem skaidru, nepārprotamu pašvaldības attieksmi pret visiem potenciālajiem investoriem, līdztekus mazinot birokrātiskos šķēršļus, kā arī izstrādāt konkrētu, pilsētai prioritāru (un atbalstāmu) investīciju virzienu piedāvājumu, tā aktīvi meklējot investorus, nevis pasīvi gaidot to priekšlikumus un iniciatīvas.

Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) sola izveidot Rīgas pašvaldības banku, kas veicināšot pilsētas izaugsmi un kļūšot par ietekmīgu finanšu iestādi. Tā ļaušot rīdziniekiem un Rīgas uzņēmumiem ērtāk risināt finanšu jautājumus, piesaistīt finansējumu un investīciju resursus pilsētas attīstības programmām, kā arī izmantot Eiropas Savienības (ES) fondu pieejamos līdzekļus.

LSDSP atzīmē, ka pašvaldībai piederoša vai pašvaldības kontrolēta banka nav jauns risinājums, tā jau ir praksē ne vienā vien pasaules lielpilsētā pārbaudīta sistēma, kā racionāli izmantot pilsētas budžetu, piesaistīt investīciju naudu, kā arī taupīt pilsētnieku līdzekļus.

"Ja vēlamies attīstīt investīciju piesaisti pilsētai, jāsamazina uzņēmējdarbību kavējošā birokrātija. Tāpat kā viens no potenciāliem uzņēmējdarbības vides un arī investīciju piesaistes mehānismiem varētu būt grūtībās nonākušo uzņēmumu pārņemšana pilsētas kontrolē, to pārprofilēšana un darbības nodrošināšana," norāda LSDSP.

Piesaistot ES fondu līdzekļus, LSDSP plāno veidot biznesa inkubatorus - tukšās ražošanas vai administratīvas telpas un teritorijas nodot tiem, kuri vēlas un spēj sākt uzņēmējdarbību vai nevar pašu spēkiem segt nepieciešamo telpu un komunikāciju nomaksu.

LSDSP sola veicināt pašvaldības īpašumu izmantošanu uzņēmējdarbībā, kā arī nodrošināt konsultācijas un atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai.

LSDSP plāno izveidot Rīgas "zaļā iepirkuma" sistēmu, veicinot videi draudzīgo un vietējo ražojumu noietu, kā arī uzņēmumu atbalstu.

Tautas partija (TP) uzskata, ka viens no spēcīgākajiem investīciju piesaistes magnētiem ir osta. Tieši Rīgas brīvosta ar tās termināļiem un atrašanās vietu ir viena no reālākajām iespējām, kā piesaistīt ievērojamas investīcijas.

Tāpat TP uzskata, ka Rīgā nedrīkst iesaldēt būvniecību. Tas attiecas gan uz jaunām dzīvojamām ēkām, gan uz sabiedriski nozīmīgām celtnēm. Pēc TP pārstāvju domām, tieši būvniecība piedāvās jaunas darba iespējas.

Visbeidzot, TP uzskata, ka investīciju piesaisti atvieglos privātās-publiskās partnerības likumdošanas sakārtošana, kas ļaus Rīgas pašvaldībai efektīvi īstenot lielus infrastruktūras projektus.

TB/LNNK norāda, ka ir četri galvenie veidi, kā panākt investīciju piesaisti Rīgai. Viens no tiem ir, izmantojot ES struktūrfondu līdzekļus. Šobrīd aktuālākais, pēc TB/LNNK pārstāvju domām, ir nauda ēku siltināšanai, kuras ienākšana Latvijas un Rīgas ekonomikā gan dotu pasūtījumus uzņēmējiem, gan darbu darba ņēmējiem, gan ļautu ietaupīt līdz pat 60% no tās naudas, ko iedzīvotāji maksā par apkuri.

Investīciju piesaisti varētu panāk, arī attīstot privātās un publiskās partnerības projektus, piemēram, transporta infrastruktūras vai izglītības jomā. Lai tas notiktu, ir nepieciešams pieņemt Publiskās un privātās partnerības likumu, kas ir iestrēdzis Saeimā, atzīmē TB/LNNK.

Tāpat investīcijas varētu piesaistīt, radot investīcijām labvēlīgu vidi, brīvu no liekas birokrātijas. Šobrīd aktuālākais ir vienkāršot būvatļaujas saņemšanas procedūru, norāda TB/LNNK.

Investīciju piesaisti varētu panāk, arī ar dažādām mārketinga aktivitātēm popularizējot Rīgu kā investoriem pievilcīgu pilsētu ar salīdzinoši zemiem nodokļiem, augsti kvalificētu darbaspēku un pietiekami attīstītu infrastruktūru.

Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) pārstāvji investīciju piesaistē patlaban saskata trīs galvenos virzienus.

Piemēram, bezdarbniekus varētu iesaistīt ceļubūvē. Tādējādi cilvēki varētu strādāt un saņemt algu, šiem cilvēkiem nebūtu jāmaksā bezdarbnieka pabalsts, savukārt pilsēta saņemtu savu daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

SC atzīmē, ka patlaban tiek runāts par to, ka nav naudas skolu uzturēšanai un skolotāju algām, kas varētu novest pie skolu skaita samazināšanas un skolotāju atlaišanas. SC uzskata, ka skolas varētu nodot privatizācijai.

Vēl viens svarīgs veids, kā piesaistīt privāto kapitālu, ir publiskās un privātās partnerības veicināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!