Valsts prezidenta kancelejā nav nodrošināta pietiekama kontrole pār komandējuma izdevumu atlīdzināšanu, kā arī atsevišķos gadījumos izdevumi nav bijuši lietderīgi un pamatoti, šādu atzinumu par pagājušā gada Valsts prezidenta kancelejas pārskatu sniegusi Valsts kontrole (VK).

Tiesa, vairākos gadījumos tā norādījusi, ka nepilnības nav būtiski ietekmējušas pārskata kvalitāti. Vienlaikus Kontrole aicinājusi tās izlabot.

Kontrole atzīmē, ka Kancelejā nav nodrošināta pietiekama kontrole pār komandējuma izdevumu atlīdzināšanu, kamdēļ Kancelejā ir vai var būt rasties lielāki, pēc Kontroles ieskata, nepamatoti izdevumi. Piemēram, atlīdzinot izdevumus bez noteiktas kārtības un nenosakot Valsts prezidenta iekšzemes komandējumu izdevumu atlīdzināšanas kārtību, nav nodrošināta caurskatāma komandējumu un dienesta braucienu atlīdzināšanas kārtība u.c.

Lai to novērstu VK iesaka pilnveidot normatīvos aktus, kas reglamentē komandējumu atskaišu veidošanu.

Citu nesaimnieciskuma un nepilnības piemēru Kontrole redz izdevumu uzskaitē par dienesta transporta līdzekļu izmantošanu. Kontrole atgādina, ka jau iepriekš norādījusi uz trūkumiem šajā jomā, tomēr arī nule veiktajā revīzijā atklāts, ka izlases veidā pārbaudot, kā ir aizpildītas maršruta lapas par Kancelejas īpašumā un lietošanā esošajiem transporta līdzekļiem, konstatēts, ka praksē maršruta lapas netiek aizpildītas par visām Kancelejā īpašumā vai lietošanā esošajām mašīnām.

Visbeidzot, Kontrole bilst, ka arī citi pakalpojumi un izdevumi nav bijuši gana pamatoti. „Noslēdzot tādus līgumus par pakalpojumu sniegšanu, kas nenosaka pušu pienākumus, līgumu samaksas kārtību un citus nosacījumus, un tādus līgumus, kuri neparedz detalizētu pakalpojumu izdevumu atšifrējumu, kā arī, neveicot atbilstošu līgumu izpildes kontroli” pastāv risks, ka ir apmaksāti izdevumi, kas nebūtu jāapmaksā, vai arī ir pārmaksāti.

Tāpat Kontrole nav guvusi pārliecību, ka Kanceleja taupības apstākļos izmanto lētākās un vienlaikus atbilstošākās automašīnas.

Kontrole šādas un līdzīgas finanšu un grāmatvedības pārbaudes veic visās valsts iestādes, dodot atzinumu par valsts līdzekļu izmantojuma lietderību, efektivitāti un atbilstību mērķim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!