Ķemeru Nacionālais parks sadarbībā ar Latvijas Dabas muzeju februāra sākumā Latvijā rīkos vairākus Starptautiskajai Mitrāju dienai veltītus pasākumus.
Kā aģentūru LETA informēja Ķemeru Nacionālā parka pārstāve Irēna Jefimova, ik gadu Ramsāres konvencijas birojs par starptautiskas nozīmes mitrājiem, īpaši par ūdensputnu dzīves vidi, 2.februārī atzīmē Starptautisko Mitrāju dienu kopā ar valstīm, kuras šai konvencijai ir pievienojušās.

Starptautiskā Mitrāju dienā pasaule pievērš uzmanību nozīmīgai un apdraudētai ekosistēmai - mitrājiem. Tie ir purvi, mitri zālāji vai niedrāji un atklāta ūdens platība - ezeri, jūras piekrastes seklūdeņi.

Tā kā mitrāji ir gan resursu ieguves vietas, gan cilvēku darbības vieta, gan arī nozīmīga kultūras vēstures sastāvdaļa, šogad Starptautiskās Mitrāju dienas tēma ir "Mitrāji un to kultūrvēsture". Atzīmējot šo dienu, vairāki pasākumi būs veltīti Kaņiera ezeram, kas atrodas nacionālā parka teritorijā Lapmežciema un Smārdes pagastu robežās un ir viens no Ramsāres konvencijā iekļautiem mitrājiem.

Lai parādītu ezera dabas vērtības un bagāto kultūrvēsturi, 2.februārī plkst.11 Lapmežciema pagasta pamatskolas telpās notiks Mitrāju dienas atklāšana. Pasākumā tiks demonstrēta filma par mitrājiem, būs arī diapozitīvu demonstrācija un apskatāma fotoizstāde par Kaņiera ezeru. Būs arī iespējams apskatīt bērnu zīmējumu konkursa izstādi un parka darbinieku filmētos materiālus par ezeru.

Savukārt plkst.14 pie Kaņiera ezera tiks atklāts informācijas stends, bet plkst.14.30 tiks demonstrēta niedru pļaušanas tehnika, kā arī tiks stāstīts par niedru ieguvi un niedru jumta likšanu. Gadījumā, ja būs labvēlīgi laika apstākļi, interesenti varēs iepazīties ar zemledus makšķerēšanas iespējām Kaņiera ezerā.

Ramsāres konvencija ir vienīgais starptautiskais vides aizsardzības līgums, kas veltīts kādai noteiktai ekosistēmai - mitrājiem. Pašlaik konvencijai pievienojušās vairāk nekā 120 valstis, to vidū arī Latvija. Latvijas ir vairāki starptautiskas nozīmes mitrāji - Engures ezers, Kaņiera ezers, kā arī Teiču un Pelečāres purvs.

Konvencija par mitrājiem tika pieņemta 1971.gada 2.februārī Irānas pilsētā Ramsārē, un šīs konvencijas misija ir mitrāju aizsardzība un saprātīga izmantošana caur nacionālu rīcību un starptautisku sadarbību, kas nozīmē nenoplicinošas attīstības sniegšanu visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!