Pamatojoties uz "Latvijas Ceļa" (LC) iesniegtajiem grozījumiem likumos par partiju finansēšanu, Saeimas valsts pārvaldes un pašvaldības komisija izstrādājusi alternatīvu likumprojektu, kurā partijām noteikti analogi ierobežojumi, kādi ir valsts amatpersonām korupcijas novēršanas likumā, informēja komisijas priekšsēdētājs Jānis Lagzdiņš.
Viņš arī sacīja, ka komisija atbalstījusi normu, ka partijām aizliegts ņemt kredītus bankā, kā arī likums attiecas ne tikai uz dāvanām un saņemto naudu vai mantu, bet arī uz bezmaksas pakalpojumiem un jebkuru citu labumu piešķiršanu politiskajām partijām. Piemēram, telpu nomu, samazinātiem kredītprocentiem u.c.

Komisija neatbalstīja LC priekšlikumu samazināt ziedojamo līdzekļu apjomu no 25 tūkstošiem latu līdz 10 tūkstošiem latu, uzskatot, ka līdz šīm Saeimas vēlēšanām šādi likuma grozījumi nebūtu jāveic. Saeimas komisija daļēji atbalstīja priekšlikumus par partiju finansiālās darbības pārskatu iesniegšanu, nosakot, ka partijām kā līdz šim finansiālās darbības pārskati jāiesniedz reizi gadā līdz 1.martam. Savukārt Saeimas vēlēšanu gadā pārskati jāiesniedz arī otrreiz līdz 1.septembrim.

"Komisijas darbā mums ļoti palīdz sabiedrības par atklātību "Delna" iesniegtie priekšlikumi, kas precizē un papildina, kādām ziņām jābūt iekļautām partiju finansiālajos pārskatos un deklarācijās. Un tieši balstoties uz viņu iesniegtajiem priekšlikumiem, mēs iestrādāsim normas partiju finansēšanas likumos," BNS un laikrakstam "Diena" sacīja Lagzdiņš.

Komisijas sēdē piedalījās ar politologs Jānis Ikstens, kurš pauda pārliecību, ka partiju priekšvēlēšanu aģitācijai iztērētie līdzekļi partiju finansiālajos pārskatos jāuzrāda izdevumu daļā, jo ieņēmumu daļā tos ir grūti nodalīt.

Arī Lagzdiņš norādīja, ka tieši šā iemesla dēļ komisija neatbalstīja LC iesniegtajā projektā ietverto normu par atsevišķa priekšvēlēšanu fonda izveidošanas nepieciešamību partijām, kurā tiktu ieskaitīti tie līdzekļi, kuri būtu paredzēti priekšvēlēšanu aģitācijai. "Bieži vien ir grūti nodalīt tos izdevumus, kas paredzēti partijas ikdienas darbībai, un tos, kas nepieciešami priekšvēlēšanu aģitācijai, kā, piemēram, telpu īres nauda, autotransporta izmantošana un partijas laikrakstu izdošana." Lagzdiņš pauda pārliecību, ka ceturtdien komisija pabeigs izskatīt grozījumus likumos par partiju finansēšanu un virzīs tos izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!