Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, gatavojot grozījumus Alkohola aprites likumā izskatīšanai otrajā lasījumā, šodien atbalstīja savienības "Latvijas ceļš" (LC) deputāta Jāņa Gaigala priekšlikumu, kas paredz noteikt dažādus ierobežojumus alkohola tirdzniecībai dažādās telpās un iestādēs.
Priekšlikums paredz, ka licence alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai netiks izsniegta, ja tirdzniecība ar tiem paredzēta degvielas uzpildes staciju, autoapkalpes un autoremonta darbnīcu telpās vai to teritorijā, automazgātuvēs un maksas auto stāvvietās.

Komisijas atbalstītais ierosinājums paredz, ka licence alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai netiks izsniegta arī tad, ja tirdzniecība ar tiem paredzēta valsts un pašvaldības iestādes telpās vai teritorijā.

Licenci neizsniegs arī tad, ja tirdzniecība ar alkoholiskajiem dzērieniem paredzēta daudzdzīvokļu mājā, ja iekļūšanai šajā tirdzniecības vietā tiek izmantotas koplietošanas kāpnes vai telpas.

Gaigala partijas biedrs, komisijas deputāts Ivars Godmanis kategoriski aicināja noraidīt šo priekšlikumu, taču komisijas deputātu vairākums to atbalstīja. Pēc komisijas lēmuma Godmanis komisijas sēdi demonstratīvi pameta.

Komisijas deputāti par atbalstīto priekšlikumu šodien parlamentā "dzen jokus". Deputāts Māris Sprindžuks pēc komisijas sēdes jokojot paziņoja, ka "jāiet fiksi piedzerties, kamēr alkoholu vēl var dabūt," savukārt deputāts Modris Lujāns jokoja, ka uz trešo lasījumu būs sagatavots sausais likums. Komisijas priekšsēdētājs Kārlis Leiškalns par atbalstīto Gaigala priekšlikumu izteicās, ka "tas tā teikt, lai šoferīši nekristu kārdinājumā."

Komisijas deputāti šodien gandrīz atbalstīja cita LC pārstāvja - Pētera Apiņa priekšlikumu, kas paredzēja, ka licenci alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai neizsniedz, ja tirdzniecība ar tiem paredzēta telpās, kur izvietoti spēļu automāti, spēļu zālēs, interneta un datora salonos, izņemot gadījumus, ja šīs vietas iekārtotas kā klubi, bāri, kafejnīcas vai restorāni, kuros alkohola tirdzniecība notiek patērēšanai uz vietas.

Komisijas vadītājs Leiškalns, secinot, ka arī šis priekšlikums tiek atbalstīts, aicināja ķerties pie nākamā ierosinājuma, taču tad kāds no komisijas deputātiem ierosināja balsot par Apiņa priekšlikumu. Balsojumā izrādījās, ka šo iniciatīvu neatbalsta neviens komisijas deputāts. Saeima vēl lems par komisijas atbalstīto priekšlikumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!