Augstākās tiesas Senāts trešdien atcēla Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru no a/s "Diena" par bijušā ekonomikas ministra Laimoņa Strujeviča goda un cieņas aizskaršanu tika piedzīti 4000 latu, un nosūtīja lietu atkārtotai izskatīšanai. Senāts tiesas sēdē nolasīja sprieduma lemjošo daļu. Pilns sprieduma teksts būs zināms pēc trim nedēļām.
Kasācijas sūdzību par apgabaltiesas spriedumu iesniedza gan "Diena", gan Strujevičs. "Diena" prasīja atcelt spriedumu daļā par informācijas atsaukšanu, kuru tiesa bija apmierinājusi. Laikraksts uzskata, ka divas ziņas, kuras tiesa uzdeva atsaukt, ir līdzīgas pieciem izteikumiem, kas nebija jāatsauc. "Diena" uzskata, ka tiesas spriedums ir pretrunīgs, kā arī tiesa nenorāda, kādas tieši nepatiesas ziņas laikraksts izplatījis.

Savukārt Strujevičs lūdza atcelt apgabaltiesas spriedumu daļā par pieciem izteikumiem, kuru tiesa neuzdeva atsaukt. Viņa kasācijas sūdzībā norādīts, ka žurnālista Aivara Ozoliņa publikācijas vērtējamas kā vienots veselums, tāpēc tās visas jāatsauc kā godu un cieņu aizskarošas.

Rīgas apgabaltiesa pērnā gada oktobrī daļēji apmierināja Strujeviča prasību pret "Dienu" un piedzina no laikraksta 4000 latu, kas ir mazāk, nekā iepriekš lēma pirmās instances tiesa.

Zemgales priekšpilsētas tiesa 1999.gada 26.oktobrī noteica par pienākumu laikrakstam "Diena" atsaukt komentētāja Ozoliņa rakstīto par bijušo ekonomikas ministru Strujeviču un samaksāt viņam 7000 latu par morālo kaitējumu.

Tiesa neapmierināja eksministra prasību par speciālas atvainošanās publikāciju laikrakstā, kā arī samazināja par morālo kaitējumu maksājamās kompensācijas summu - Strujevičs prasīja 10 tūkstošus latu.

Strujevičs iesūdzēja "Dienu", jo uzskatīja, ka viņa gods ir aizskarts septiņos Ozoliņa komentāros, kas laikraksta otrajā lappusē publicēti laikā no pērnā gada jūnija līdz augustam.

Savos komentāros Ozoliņš Strujevičam pārmet izmaiņu veicināšanu privatizācijas noteikumos, kas būtu ļāvuši uzņēmuma "Ventspils nafta" pircējiem - Ventspils uzņēmumam "Latvijas naftas tranzīts" - ietaupīt 8 miljonus latu, maksājot valstij sertifikātos, nevis naudā.

Strujevičs uzskata, ka šie komentāri ne vien aizskar viņa godu un cieņu, bet arī sekmējuši viņa vadītās Latvijas Zemnieku savienības zaudējumu 7.Saeimas vēlēšanās, kā arī likuši ciest viņa ģimenei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!