Foto: stock.xchng
Saeimas Ārlietu komisija secinājusi, ka līdz šim nav izpildīts pirms četriem gadiem valdībai dotais uzdevums aprēķināt PSRS okupācijas režīma nodarīto kaitējumu.

Pie šāda secinājuma komisija nonākusi, izvērtējot valdības 2005.gadā izveidotās Komisijas PSRS nodarītā kaitējuma aprēķināšanai darbības rezultātus.

Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Andris Bērziņš (LPP/LC) portālam "Delfi" sacīja, ka augustā ar valdības lēmumu likvidēta īpašā komisija, kas aprēķināja PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaitu, apzināja masu kapu vietas, apkopoja informāciju par represijām un masveida deportācijām, kā arī aprēķināja Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu. Izvērtējot šīs komisijas četru gadu darbu, Saeimas Ārlietu komisijas deputāti trešdien konstatējuši, ka "Saeimas lēmums palicis neizpildīts".

"No praktiskās politikas viedokļa ir muļķīgi cerēt, ka vēršanās pie Krievijas vai kādas citas valsts ar materiālo zaudējumu piedziņu dos kādus rezultātus, tomēr šim darbam vajadzēja palikt vismaz kā labam vēstures materiālam, kas tāds pašreiz nav, " pauda Bērziņš, norādot, ka, pēc komisijas locekļu teiktā, darba pabeigšanai pietrūkuši divi gadi un aptuveni 200 000 latu.

"Ārlietu komisijas vārdā rakstīsim valdībai vēstuli, prasot izpildīt Saeimas uzdevumu," sacīja Bērziņš.

Jau vēstīts, ka 2005.gadā Saeima pieņēma deklarāciju, kurā norādīts uz Latvijas okupācijas faktu un pausts uzdevums valdībai aprēķināt Latvijai nodarītos zaudējumus. Komisijas darba nodrošināšanai valdība vairākus gadus pēc kārtas paredzēja finansējumu vairāku simtu tūkstošu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!