Pēdējo četru gadu laikā Latvijas 16 gadus vecu skolēnu vidū būtiski palielinājies narkotisko vielu lietotāju skaits un visstraujāk pieaudzis tā saucamo vieglo narkotiku marihuānas lietotāju skaits.
1995.gadā marihuānu kaut reizi dzīvē bija lietojuši 5% sešpadsmitgadīgo skolēnu, bet 1999.gadā to skaits trīskāršojies un marihuānu kaut reizi dzīvē bija lietojuši jau 17% skolēnu.

Latvijā aptaujā piedalījās 217 skolas un tika aptaujāti 2284 1983.gadā dzimuši skolēni.

Arī citu narkotisko vielu lietošana palielinājusies no 3% 1995.gadā līdz 11% pagājušajā gadā. Savukārt alkohola lietošanas biežums četru gadu laikā gandrīz nav mainījies - 1995.gadā pēdējo 12 gadu laikā alkoholu bija lietojuši 87% aptaujāto, bet pērn 88% aptaujāto skolēnu.

Vienīgais apreibināšanās veids, kura izplatība pēdējos četros gados ir samazinājusies, ir inhalanti - līmes, aerosolu, šķīdinātāju ostīšana. Šo vielu lietotāju skaits sarucis no 17 līdz 6%.

Narkoloģijas centra direktore Astrīda Stirna uzskata, ka tas liecina par dzīves līmeņa uzlabošanos.

Vairāk nekā puse no visiem aptaujātajiem - 58% - kā pirmo izmēģināto narkotiku minējuši marihuānu. Otrā biežāk lietotā pirmā narkotika ir "Extasy", ko minējuši 11% aptaujāto skolēnu.

Stirna uzsvēra, ka šie dati vēlreiz apliecina, ka nav pieļaujama marihuānas legalizēšana Latvijā, jo tā ir "pakāpiens" citu narkotisko vielu lietošanas sākšanai.

Narkologus īpaši satrauc aptaujas rezultāti, kas liecina, ka arvien vairāk pieaug smēķēšanas, alkohola un narkotiku lietošanas paraduma izplatība meiteņu vidū. Tomēr kopumā apreibinošo vielu lietošana Latvijas zēnu un meiteņu vidū atspoguļo kopējo tendenci Austrumeiropā - zēni smēķē, dzer un apreibinās ar narkotikām vairāk nekā meitenes.

Meitenes Latvijā zēnus apsteidz tikai to personu daudzumā, kas pēdējā gada laikā vismaz reizi lietojuši alkoholu, bet vismaz reizi piedzērušies tomēr biežāk ir zēni.

Narkologi par interesantiem uzskata aptaujā iegūtos datus, ka no 49 līdz 48% sarucis sešpadsmitgadīgo zēnu skaits, kas pēdējo 30 dienu laikā smēķējuši, turpretim šādu meiteņu īpatsvars palielinājies no 26 līdz 34%.

Stirna uzsvēra, ka nelegālo narkotiku lietošana vairāk ir izplatīta turīgo ģimeņu atvašu vidū, savukārt inhalantu lietošana un smēķēšana vairāk izplatīta trūcīgāku jauniešu vidū.

Eiropas skolu aptauja ESPAD '99 Latvijā notika otro reizi. Kopumā aptaujā piedalījās 25 valstis.

Narkologi uzskata, ka galvenais cēlonis, kāpēc jaunieši sāk lietot narkotikas, ir situācija ģimenē. Tāpēc īpaši svarīgi ir izglītot skolotājus un vecākus.

Narkoloģijas centrs ar Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu pirmdien Rīgā rīko konferenci "Izglītība un sadarbība" un akciju "Skaistums turpina glābt pasauli", kas veltītas Starptautiskajai pretnarkotiku dienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!