Foto: stock.xchng
Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) pagājušā nedēļā SIA "Balin Energy" izsniedza licenci naftas izpētei un ieguvei, kas uzņēmumam dod tiesības Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā Latvijas-Zviedrijas robežas tuvumā uzsākt naftas izpēti un pēc tam veikt ieguvi, portālu "Delfi" informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Minētajā licences laukumā ar Ministru kabineta rīkojumu ir noteikta valsts līdzdalība 10% apmērā, ko valsts īstenos tikai naftas ieguves gadījumā.

EM šā gada aprīlī izsludinātajā konkursā par ogļūdeņražu izpēti un ieguvi Latvijas Republikas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā pieteicās 2 pretendenti - SIA "Balin Energy" un "Oljeprospektering AB" (OPAB), no kuriem konkursā uzvarēja SIA "Balin Energy".

Nafta Latvijā tika atrasta jau pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, bet rūpnieciska tās ieguve nav notikusi, jo padomju laikā tās krājumi tika atzīti par pārlieku nelieliem salīdzinot, piemēram, ar Sibīrijas atradnēm. Šajā laikā naftas ieguves tehnoloģijas ir strauji progresējušas un tagad ir iespējama arī salīdzinoši nelielu iegulu izstrāde un šīs uzņēmējdarbības nozares attīstība arī Latvijā.
Pēc pašreiz spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, Latvijā ir iespējams saņemt licenci ogļūdeņražu meklēšanai, kā arī izpētei un ieguvei gan jūrā, gan uz sauszemes.

SIA "Balin Energy" jau 2008.gada 5.decembrī Ekonomikas ministrija izsniegusi 2 licences ogļūdeņražu izpētei un ieguvei Latvijas Republikas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā.

Savukārt, 1996.gadā izsniegta ogļūdeņražu izpētes un ieguves licence Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā Latvijas-Lietuvas robežas tuvumā kompānijām Amoco un OPAB, kura stāsies spēkā pēc Latvijas – Lietuvas robežlīguma parakstīšanas.

Un 2008.gada decembrī izsniegta licence ogļūdeņražu meklēšanai Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā Latvijas-Zviedrijas robežas tuvumā arī Zviedrijas uzņēmuma OPAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!