Foto: DELFI
Laikraksta "Diena" un uzņēmuma "Dienas mediji" galvenās redaktores - Anita Brauna un Nellija Ločmele - iesniegušas atlūgumu, raksta "diena.lv". Laikrakstu pamet arī virkne vadošo žurnālistu.

Foto galerija

Ločmele kopš 2006. gada oktobra vadīja mediju koncerna a/s "Diena" reģionālos laikrakstus, bet pēc Sarmītes Ēlertes aiziešanas no laikraksta "Diena" galvenās redaktores amata 2008.gada 6.jūnijā viņa īslaicīgi pildīja arī galvenās redaktores pienākumus laikrakstā ""Diena".

"Diena" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Tralmaks šobrīd situāciju nekomentē. Atlūgumus iesnieguši arī Dace Smildziņa, Guntis Keisels, žurnālistes Sanita Jemberga, Inga Spriņģe, Rita Ruduša, komentētāju nodaļas vadītājs Pauls Raudseps.

Žurnāliste Gunta Sloga Latvijas Radio piektdien uzsvēra, ka galvenie iemeslu žurnālistu aiziešanai ir tas, ka Roulandu ģimene nav apstiprinājusi laikrakstu iegādi, turklāt žurnālistus šokēja veids, kādā no laikraksta padzīta Nellija Ločmele.

"Darbinieki ir šokēti par to, kā tas notika. Es neizslēdzu, ka varētu sekot vēl aiziešanas," pauda Sloga.

"Dienas" darbiniekus, kas vēlējās pamest ēku, pie izejas aizturēja kāda drošības dienesta darbinieki, kuri kratīja darbinieku somas, lai noskaidrotu, vai netiek iznesti nozīmīgi dokumenti, portālu "Delfi" informēja bijušie redakcijas darbinieki.

Turpmāk avīzes "Diena" galvenās redaktores pienākumus pildīs Dace Andersone, kas ir laikraksta "Dienas bizness" redaktore, ziņo "diena.lv".

Ločmele portālam "Delfi" skaidroja, ka laikraksta "Diena" jaunā īpašnieka Aleksandra Tralmaka rīcība un izteikumi pēdējā laikā nav viesuši uzticību un nevar būt par pamatu kvalitatīva medija darbībai.

Viņa uzsvēra, ka atlūgumu iesniegusi divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, vēl joprojām neesot pilnībā skaidrs laikraksta iegādes darījuma finansētājs un viņa nodomi, tostarp, Luksemburgā reģistrētais uzņēmums, kas iesaistīts darījumā. Otrkārt, bijušas domstarpības par biznesa modeli, Tralmaks esot ierosinājis samazināt redakcijas izmaksas par vairāk nekā 50%, taču tas nevar būt par pamatu kvalitatīva medija izveidei.

Ločmele arī atzina, ka nav izdevies sazināties ar jaunajiem īpašniekiem – Roulandu ģimeni. Tās pārstāvji norādījuši, ka Roulandu ģimenes galva Džonatans Roulands esot atteicies tikties ar Londonā strādājošajiem "Dienas" žurnālistiem. Tie gan it kā esot apliecinājuši, ka ieguldīs naudu "Diena" attīstībā, taču tālākais neesot zināms.

Viņa arī piebilda, ka paši žurnālisti arī bija atraduši "pilnīgi caurskatāmu" investoru, kas bija gatavs ieguldīt naudu laikraksta attīstībā, taču tas tika noraidīts. Ločmele neatklāja šī investora vārdu, jo tagad tam vairs neesot nozīmes.

Šobrīd no laikraksta "Diena" aizgājušie darbinieki ir izveidojuši interneta vietni citadiena.wordpress.com, kurā informēs par esošās situācijas attīstību.

"Situāciju ir sarežģīta un nav laba, bet tāds ir šodienas rezultāts, "Diena.lv" publicētajā videointervijā komentē AS "Diena" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Tralmaks.

Tomēr Tralmaks atdzīst, ka esošajā situācijā vadošie redaktori ir izdarījuši pareizo izvēli uzrakstot atlūgumus, sakot, ka situācijā, kur viņam ir jāsadzīvo ar cilvēkiem, kuri ir gribējuši iegādāties šo uzņēmumu, būtu grūti viņiem uzticēties.

Tralmaks uzskata, ka vairāki no aizgājušajiem žurnālistiem ir izdarījuši emocionālus lēmumus un sola runāt ar katru individuāli un valdes priekšsēdētājs cer, ka daļa no viņiem varētu atgriezties.

Video - www.diena.lv


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!