Foto: stock.xchng
Nākamgad varētu samazināties telekomunikāciju pakalpojumu tarifi, otrdien raksta laikraksts "Dienas Bizness". Latvijā lielākajiem telekomunikāciju uzņēmumiem "Lattelecom"," Latvijas Mobilais telefons" (LMT) un "Tele2" ir noteikti zemāki griesti starpsavienojumu tarifos.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir apstiprinājusi, ka no 2010.gada 1.aprīļa savienojuma pabeigšanas tarifs "Lattelecom" nedrīkst pārsniegt 0.75 santīmus par savienojumu un 0.68 santīmus par sarunas minūti (šobrīd attiecīgi 0.88 un 0.8 sant.), bet LMT un Tele2 savienojuma pabeigšanas tarifi nedrīkst pārsniegt 4.7 santīmus minūtē esošo 6.2 santīmu vietā.

Tas veicinās konkurences pieaugumu, jo cīņā iesaistīsies arī mazie telekomunikāciju operatori, raksta laikraksts. Savukārt pieaugot konkurencei, samazināsies tarifi zvaniem no viena operatora tīkla uz citu.

Tarifi varētu samazināties par SPRK noteikto tarifu griestu samazinājumu 15-25% apmērā, laikrakstam prognozēja Latvijas Telekomunikāciju asociācijas izpilddirektors Jānis Lelis. Šādu lēmumu SPRK pieņēma, jo to prasa Eiropas Komisija un Regulators esošos starpsavienojumu tarifus ir atzinis par reālajām izmaksām neatbilstošiem, tiesa, pašas izmaksas netiek atklātas. SPRK sagaida, ka tiks panākts būtisks tarifu samazinājums tieši gala lietotājiem un veicināta konkurence sakaru tirgū, raksta laikraksts.

"Starpsavienojumu tarifi veido būtisku izmaksu sastāvdaļu, kas tieši ietekmē pakalpojumu gala cenu," laikrakstam skaidroja LMT prezidents Juris Binde, uzsverot, ka LMT jau ilgstoši atbalstījis starpsavienojumu tarifu samazināšanu.

Savukārt "Tele2" valdes priekšsēdētājs Petrs Kirdeika, laikrakstam paskaidrojot, ka jau patlaban operatora tarifu plāni tiek veidoti, izejot no ieguvuma klientam, nevis no starpsavienojuma maksas. "Jau tagad lielākā daļa "Tele2" tarifu ir zemāki nekā starpsavienojuma maksai noteiktie griesti. Tāpēc ietekme klientiem no starpsavienojuma cenas augšējās robežas samazināšanas būs mazāka, nekā, piemēram, no griestu samazinājuma viesabonēšanas tarifiem," norādīja Kirdeika.

"Lai gan lēmums paredz samazināt "Lattelecom" starpsavienojuma tarifus, mēs to vērtējam pozitīvi, jo vienlaikus paredzēta arī mobilo operatoru starpsavienojumu tarifu griestu noteikšana," laikrakstam sacīja "Lattelecom" Regulēšanas lietu nodaļas direktors Aivars Kreilis. Viņš gan norāda, ka SPRK lēmuma stāšanos spēkā pārcēlis trīs mēnešus vēlāk nekā sākumā un tagad izvairās no diskusijām par līdzīgu saistību noteikšanu citiem fiksēto tīklu operatoriem, kas būtu izdarāms, atkārtoti veicot atbilstošo tirgus analīzi.

2012.gadā SPRK plāno pārskatīt noteikto tarifu augšējo robežu, kā arī pēc atkārtotas tirgus analīzes noteikt tarifu augšējo robežu citiem elektronisko sakaru komersantiem, kuriem ir būtiska ietekme attiecīgajā tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!