Valsts pensiju un atlīdzību apmēri 2010.gadā pārskatīti netiks, tas noteikts Labklājības ministrijas (LM) izstrādātajos likumprojektos grozījums likumā par valsts pensijām un grozījums likumā par valsts sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas prognozēm patēriņa cenu izmaiņas 2010.gadā pret 2009.gadu būs negatīvas un 2010.gada valsts pensiju un atlīdzību pārskatīšanai prognozētais piemērojamais indekss nepārsniegs ciparu "1", portālu "Delfi" informēja LM sabiedrisko attiecību speciāliste Marika Kupče. Līdz ar to indeksācijas "iesaldēšana" 2010.gadā neatstās ietekmi ne uz valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta izdevumiem, ne uz valsts pensiju un atlīdzību apmēriem.

LM atgādina, ka atbilstoši likumam "Par valsts pensijām" un "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām", valsts pensijas un atlīdzības 2009.gadā pārskatītas netiek. Savukārt 2010.gadā tās ir pārskatāmas reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu. Ja indekss ir mazāks par skaitli "1", valsts pensiju un atlīdzību apmēru nepārskata.

Likumprojekti izstrādāti saskaņā ar šī gada 16.septembra Ministru kabineta rīkojumā apstiprinātajiem grozījumiem Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas ieviešanas rīcības plānā.

Izmaiņas likumprojektos vēl jāpieņem Saeimā.

Pēc VSAA datiem 2009.gada augustā valsts pensijas saņēma 563 164 cilvēki, t.sk., 364 870 sievietes un 198 294 vīrieši. Atlīdzības par darbspēju zaudējumu saņēma 6780 cilvēki, t.sk., 3491 sieviete un 3289 vīrieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!