Foto: DELFI
Lai Latvija veiksmīgi pārvarētu ekonomisko krīzi, viens no būtiskākajiem aspektiem ir strukturālu reformu reāla veikšana un ieviešana, piektdien Rīgas konferences atklāšanas diskusijā "Atgūšanās no recesijas Baltijā - kas mūs sagaida?" uzsvēra vairāki diskusijas dalībnieki.

Foto galerija: Konferences atklāšana

Kā norādīja Rīgas Ekonomikas augstskolas un Baltijas Starptautiskā ekonomiskās politikas studiju centra pētnieks Vjačeslavs Dombrovskis, bez "funkcionālas" politikas ieviešanas izeja no krīzes faktiski neesot iespējama. Turklāt līdzās reformām administratīvajā aparātā jāattīsta augstākā izglītība un iespēju robežās jāmazina nodokļi, īpaši darbinieku sociālais nodoklis.

Arī Igaunijas Bankas pārstāvis Mārtens Ross un ietekmīgā britu izdevuma "Economist" Viduseiropas un Austrumeiropas tirgus apskatnieks Edvards Lūkass norādīja, ka nodokļu politikas tendences ir ļoti būtiskas šajā situācijā.

Turpretī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) un bijušais premjers, tagadējais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Godmanis (LPP/LC) uz šo piedāvājumu raudzījās visai skeptiski. Abi politiķi uzsvēra, ka nodokļu samazinājums nav izeja no krīzes.

Dombrovskis skaidroja, ka Latvija ir viena no vecākajām Eiropas sabiedrībām, jo valstī ir liels īpatsvars gados vecu cilvēku un tuvākajā laikā šī tendence tikai pastiprināsies. Ja tiks samazināts sociālais nodoklis, tad tas būtiski ietekmēs pensiju un pabalstu sistēmu, jo strādājošajiem jāuztur sabiedrības nestrādājošā daļa, taču valstī tā pakāpeniski samazinās, kas nozīmē, ka naudas sociālajām garantijām varētu pietrūkt.

Kā ziņots, piektdien Mazajā ģildē ar diskusiju par ekonomisko krīzi un tās pārvarēšanu tika atklāta jau ceturtā Rīgas konference "Ekonomiskā atgūšanās mainīgā drošības vidē: transatlantiskā dienaskārtība 2010".

Tajā piedalījās Valsts prezidents Valdis Zatlers, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP), kā arī Saeimas pārstāvji un Eiropas Parlamenta deputāti gan no Latvijas, gan citām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!