Neskatoties uz dzīvnieku draugu iebildumiem, Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja ieceri atļaut kupēt astes atsevišķu medību šķirņu suņiem, bet noteica aizliegumu izstādēs piedalīties dzīvniekiem, kuriem veiktas izskatu pārveidojošas operācijas.

Kā skaidroja deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS), šādi likuma grozījumi sagatavoti, "uzklausot mednieku loģisku skaidrojumu", ka dažu šķirņu suņiem izskatu pārveidojošas operācijas ir nepieciešamas, tādēļ atļaujamas. "Ir panākts kompromiss, darbs pie likuma skarbākas versijas notiks, tālāk skatot to," sacīja Līdaka.

Vienlaikus Saeimas deputāti ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstīja grozījumus likuma pantā, kas aizliedz piedalīties sacensībās, izsolēs un tirgos, kā arī demonstrēt publiskā izstādē mājas (istabas) dzīvniekus, kam veikta izskatu pārveidojoša operācija. Izņēmums no šī aizlieguma būs vienīgi tie dzīvnieki, kuram šīs operācijas nepieciešamību apliecinājis veterinārārsts, medību šķirnes suņi kuriem astu kupēšana atļauta likumā, un dzīvnieki, kuru izcelsmes valsts normatīvajos aktos ir atļauts veikt izskatu pārveidojošas operācijas.

Tāpat likumprojekts paredz bez saskaņošanas ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) aizliegt dzīvnieku izmantot publiskos pasākumos, kas nav specializēti pasākumi ar dzīvnieka piedalīšanos, vai dāvināt dzīvnieku publiskā pasākumā bez apdāvināmās personas piekrišanas un bez saskaņošanas ar PVD.

Grozījumi likumā paredz arī citas izmaiņas, kas skar mājdzīvnieku labturības prasības.

Jau vēstīts, ka pret kupēšanas atļaušanu iebilst Dzīvnieku aizsardzības ētikas padome (DzAĒP), norādot, ka diskusija par šo jautājumu Saeimas komisijā ar dzīvnieku aizsardzības organizāciju un veterinārārstu līdzdalību bijusi bezjēdzīga. Komisija neesot sadzirdējusi, ka pret šo priekšlikumu iestājas nozares eksperti - Zemkopības ministrija, Latvijas Veterinārārstu biedrība, Dzīvnieku aizsardzības ētikas padome un dzīvnieku aizsardzības sabiedriskās organizācijas. DzAĒP norāda, ka komisija pat neapsvēra tai iesniegtos profesionāļu - Eiropas Veterinārārstu federācijas un Latvijas Veterinārārstu biedrības - argumentus, ka atsevišķu suņu audzētāju vēlme pamatot kosmētisko operāciju nepieciešamību noteiktām suņu šķirnēm ar "labumu dzīvniekiem un traumatisma novēršanu" nav zinātniski un praktiski pamatota.

Komisijas pārstāvji nevarēja atbildēt, kāpēc visvairāk zināmajām medību suņu šķirnēm, kā, piemēram, takšiem, basetiem, greihaundiem, kūnhaundiem, bīgliem, ridžbekiem, ūdru dzinējiem, Latvijas dzinējiem u.c. šķirnēm eksterjera standartā nekad nav bijusi ausu un astu kupēšana.

Komisija arī neesot sadzirdējusi DzAĒP argumentu par izskatu pārveidojošo operāciju aizlieguma ētiskajiem apsvērumiem.

Padome uzskata, ka šobrīd nav nekāda pamata radikāli mainīt Latvijas valsts politiku mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzībā, veicot šādas izmaiņas Dzīvnieku aizsardzības likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!