Latvijas Universitātes (LU) un Latvijas Lauksaimniecības universitātes speciālistu vadībā zinātnieku grupa pētīs Latvijas pazemes ūdeņus, to apriti un ķīmisko sastāvu, kā arī veidos ūdeņu datorsimulācijas sistēmu, informēja LU.

Projekts "Starpnozaru zinātnieku grupas un modeļu sistēmas izveide pazemes ūdeņu pētījumiem" ir viens no 35 projektiem, kas saņems finansējumu Eiropas Sociālā fonda aktivitātē "Cilvēkresursu piesaiste zinātnei".

Pazemes ūdeņi ir nozīmīgs, intensīvi ekspluatēts Latvijas dabas resurss un svarīgākais dzeramā un rūpniecībā izmantojamā ūdens avots Latvijā. Projekta ietvaros pētīs pazemes ūdeņu apriti un ķīmisko sastāvu visā Latvijas teritorijā, analizējot ūdens paraugus un izveidojot hidroģeoloģisko modeļu sistēmu.

Pazemes ūdeņu kompleksai izpētei izveidos starpnozaru darba grupu, kurā iesaistīsies ģeoloģijas, ķīmijas, fizikas un vides zinātnes zinātnieki, ārzemju zinātnieki, jaunie zinātnieki, doktoranti un maģistranti.

Projektā izveidos integrētu matemātisko modeļu sistēmu jeb pazemes ūdeņu datorsimulācijas sistēmu, kas aptvers visu Latvijas teritoriju. Šī modeļu sistēma pēc apjoma un sarežģītības būtiski pārsniegs visus iepriekšējos līdzīgos pētījumus Latvijā.

Latvijā un pasaulē ir ļoti maz pētīta iespējamo klimata izmaiņu ietekme uz pazemes ūdeņiem. Mainoties klimatiskajiem apstākļiem – nokrišņu daudzumam un gaisa temperatūrai – var notikt gruntsūdeņu līmeņa paaugstināšanās vai pazemināšanās, tādejādi radot pārmitrus apstākļus vai ūdens deficītu mežu un lauksaimniecības zemēs. Projekta ietvaros tiks pētīta klimata izmaiņu ietekme uz gruntsūdeņiem tādejādi novērtējot un prognozējot iespējamos klimata izmaiņu nestos draudus (vai iespējas) lauksaimniecībai un mežsaimniecībai.

"Dažādu nozaru speciālistu kopīgs darbs ļaus sasniegt rezultātus, ko nav iespējams gūt strādājot atsevišķi vienas nozares speciālistiem. Šis projekts veicinās to, ka jaunie zinātnieki nevis strādās savā šaurajā specializācijā, risinot specifiskas zinātniskas problēmas, bet darbosies starpnozaru komandā tādejādi realizējot liela mēroga, sabiedrībai un tautsaimniecībai nozīmīgus un pielietojamus pētījumus" stāsta LU Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes Iežu pētījumu laboratorijas vadītājs Andis Kalvāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!