Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien vienojās steidzami grozīt likumu par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām, ļaujot krīzes periodā – 2010. un 2011.gadā valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās, kas strādā ar peļņu un nesaņem valsts dotācijas, izmaksāt prēmijas un veikt citus materiālas stimulēšanas pasākumus, kuru piešķiršanas kārtību noteiks Ministru kabinets.

Trešdien par šo jautājumu komisijā izvērtās asas debates, virkne arodbiedrību pārstāvju uzstāja, ka likumā nedrīkst noteikt ierobežojumus algu apmēriem un materiālās stimulēšnaas pasākumiem. Deputāti sliecās arodbiedrībām piekrist, uz ko Saeimas Juridiskais birojs norādīja, ka, atceļot ierobežojumus algu apmēriem, vispār zūdot jēga likuma grozījumiem. Deputāti piedāvāja arodbiedrībām kompromisu – prēmiju pieļaujamo apmēru noteikt 20% apmērā no algas, taču vēlāk parlamentārieši konceptuāli vienojās, ka to, kuri uzņēmumi varēs materiāli stimulēt darbiniekus un kādā apmērā, noteiks Ministru kabinets.

"Lielākajā daļā uzņēmumu nekādas prēmijas krīzes laikā netiks maksātas. Taču šāda iespēja jāpieļauj uzņēmumos, kas, darbojoties brīvā tirgus apstākļos, spēj sasniegt ievērības cienīgus rezultātus," apgalvoja komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka valsts un pašvaldību uzņēmumos un to meitas uzņēmumos arī nākamgad būs pieļaujami materiālās stimulēšanas pasākumi,. Partijas "Jaunais laiks" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis portālu "Delfi" informēja, ka uz valsts un pašvaldību uzņēmumiem un to meitas uzņēmumiem paredzēts attiecināt tādu pašu kārtību, kāda pastāvēja šogad - vadītāju alga būs noteikta atbilstoši iedalījumam - mazs, vidējs, liels un ļoti liels uzņēmums, tāpat būs atļauta arī prēmiju izmaksa.

Šiem valsts un pašvaldību uzņēmumiem pašiem būs jāizstrādā materiālās stimulēšanas sistēma un jāsaskaņo tā ar savu kapitāldaļu turētāju. Saskaņā ar šo sistēmu būs iespējama darbinieku prēmēšana.

Prēmēšana valsts un pašvaldību uzņēmumos jāļauj, jo "demotivēts darbinieks ir slikts darbinieks". Zaķis norādīja, ka viņš nekā slikta nesaskata, ja uzņēmums strādā ar peļņu un prēmijas tiek izmaksātas "loģikas robežās".

Jau ziņots, ka Saeima 1.decembrī atbalstīja vienoto valsts un pašvaldību darbinieku atalgojuma sistēmu, kurā augstākais atalgojums 1908 latu apmērā paredzēts premjeram un kura attieksies uz ministrijām, to padotības iestādēm, kā arī atsevišķu valsts algoto profesiju pārstāvjiem. Saskaņā ar to valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību vadībai atalgojums vienotajai atalgojuma sistēmai tiks pielīdzināts pēc būtības, bet to regulēs atsevišķos likumos vai noteikumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!