Vidēji 50% no visām Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārbaudītajām precēm izrādās nedrošas, tostarp rotaļlietas, elektropreces un citas preces, ko cilvēki bieži izmanto ikdienā, portālu "Delfi" informēja PTAC pārstāve Elīna Kalniņa.

"Šie dati ir ļoti satraucoši - tas nozīmē, ka patērētājiem tirgū ir pieejamas ļoti daudz un dažādas nedrošas preces, ar kurām var savainoties un pat apdraudēt dzīvību. Viena no vismazāk aizsargātajām patērētāju grupām ir bērni, tādēļ patērētājiem jābūt īpaši uzmanīgiem un, izvēloties Ziemassvētku dāvanas, jāpievērš uzmanība arī preču drošuma aspektiem, lai veltes to saņēmējiem nestu tikai prieku, nevis apdraudējumu," uzsver PTAC Preču un pakalpojumu uzraudzības departamenta direktore Linda Rinkule.

Arī Bērnu slimnīcas ķirurģe Lienīte Bergmane atzīst, ka nedrošas rotaļlietas ir viens no bērnu traumatisma iemesliem. "Nav konkrētas statistikas tieši par gūto traumu skaitu nedrošu rotaļlietu dēļ, bet ir daudzas traumas saistītas ar maziem priekšmetiem - pogām, ritentiņiem, rotaļlietu acīm  - tās bērni var iebāzt ausīs, degunā, norīt," stāsta Bergmane.

Tāpēc PTAC pārstāve uzsver, ka ir ļoti svarīgi izvēlēties bērnu vecumam piemērotas rotaļlietas un uzmanīgi lasīt marķējumu un instrukcijas.

Latvijā atklāto bīstamo preču sarakstu ikviens var aplūkot PTAC mājaslapā: http://www.ptac.gov.lv/page/338

Ja cilvēks ir iegādājies preci, kas viņam šķiet nedroša, tad par to ir jāziņo Patērētāju tiesību aizsardzības centram. Patērētāju traumu ziņojumu tālrunis: 67388639, e-pasts: drosums@ptac.gov.lv, vai jāaizpilda īpaša forma mājas lapā www.ptac.gov.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!