2009. gadā Latvijā konstatētas piecas jaunas putnu sugas – sārtā kaija "Rhodostethia rosea", Kamčatkas kaija "Larus schistisagus", stepes ērglis "Aquila nipalensis", lopu gārnis "Bubulcus ibis" un tundras šņibītis "Calidris melanotos".

Līdz ar to šobrīd Latvijā kopumā ir konstatētas jau 342 putnu sugas, informē portāla Funtaputni.lv vadītājs Kaspars Funts.

Sārtā kaija novērota 18. janvārī Engures ostā. Sārtās kaijas dabiskās izplatības areāls ir tālie ziemeļi aiz Ziemeļu polārā loka – Austrumsibīrijas tundra, Kanādas ziemeļi un Grenlande.

Savukārt 13. aprīlī putnu vērotāji no Skotijas Getliņu izgāztuvē novēroja Kamčatkas kaiju. Šīs sugas putni izplatības areāls ir Krievijas Tālie Austrumi, kā arī Japāna un Korejas pussala, kur Kamčatkas kaijas ziemo.

17. maijā Kolkā novērots stepes ērglis. Stepes ērglis mīt Āzijas stepēs no Austrumeiropas līdz Mongolijai.

Divas dienas vēlāk – 19. maijā Engures ezera austrumu krastā tika konstatēta nākamā jaunā putnu suga Latvijai – lopu gārnis, kura dabiskās izplatības areāls ir Eiropas dienviddaļa, Āfrika, Ziemeļamerika un Dienvidamerika.

Savukārt tundras šņibītis Latvijā pirmo reizi novērots 13. septembrī Ainažu jūrmalā. Tundras šņibīša dabiskais izplatības areāls ir Sibīrijas ziemeļaustrumi un Ziemeļamerikas ziemeļi.

Piecas jaunas putnu sugas gada laikā – tas ir ļoti daudz, pārskatāmā pagātnē tik daudz jaunienācēju gada laikā Latvijas ornitofaunā nav bijis, norāda Funts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!