Latvijā ir stabila tendence pieaugt narkotisko un psihotropo vielu lietošanai, kā arī tās negatīvajām sekām - kopš 1998.gada beigām Latvijā dubultojies narkoloģiskā dienesta uzskaitē esošo narkotisko un psihotropo vielu atkarības slimnieku un lietotāju skaits.
Kā informēja Valsts narkoloģijas centrā, līdz pagājušā gada beigām narkoloģiskā dienesta uzskaitē bija 4 090 narkotisko un psihotropo vielu atkarības slimnieki un šo vielu lietotāji. Kopš 1998.gada beigām, kad narkoloģiskā dienesta uzskaitē bija 1 970 šādu personu, šis skaitlis ir pieaudzis vairāk nekā divas reizes.

Pēc Narkoloģijas centra datiem, aizvadītajā gadā narkoloģiskajā dienestā ar pirmreizēji uzstādītu diagnozi reģistrēti 475 atkarības slimnieki un 456 narkotiku lietotāji. Narkoloģijas centrs informē, ka narkomānija galvenokārt izplatīta jaunu cilvēku vidū. Vairāk nekā 80% pirmreizēji reģistrēto atkarības slimnieku un narkotisko vielu lietotāju gan 2000.gadā, gan 2001.gadā bijuši jauni cilvēki vecumā līdz 24 gadiem.

Konstatēts, ka pārsvarā tiek lietoti opiāti - heroīns, marihuāna, hašišs, sedatīvie un miega līdzekļi. Pieaug arī sintētisko narkotiku, īpaši amfetamīna grupas preparātu lietošana jauniešu izklaides vietās.

Narkotisko vielu lietošana izraisa saindēšanās, psihožu, nāves gadījumu skaita pieaugumu. Pagājušajā gadā Rīgā ātrās un neatliekamās palīdzības stacija saņēma 1 193 izsaukumus, kad cilvēki bija saindējušies ar narkotiskām vielām, un tas ir par apmēram 240 gadījumiem vairāk nekā 2000.gadā.

Liels ir arī nāves gadījumu skaits - pērn konstatēti 108 nāves gadījumi, kas saistīti ar narkotisko un psihotropo vielu lietošanu. Galvenokārt tie ir narkotisko vielu pārdozēšanas un kombinētas saindēšanās gadījumi.

Kā informē Narkoloģijas centrs, vairākus gadus pēc kārtas pieaug atkarības vielu lietošanas dēļ mirušo jauniešu skaits, piemēram, pērn no narkotisko un psihotropo vielu pārmērīgas lietošanas, pārdozēšanas un kombinētas saindēšanās miruši 16 pusaudži vecumā no 15 līdz 19 gadiem.

Kopumā pagājušajā gadā narkoloģiskā dienesta uzskaitē pirmreizēji reģistrēti 355 bērni un pusaudži ar diagnozi - atkarība, intoksikācija vai kaitējoša lietošana. Lielākā daļa šo nepilngadīgo reģistrēti Rīgā, un 96% gadījumos šie jaunieši ir ar pamatskolas vai nepabeigtu pamatskolas izglītību.

2001.gadā narkoloģijas dienesta uzskaitē uzņemta 11 gadus veca meitene - heroīna lietotāja, un 11 gadus vecs zēns - halucinogēnu lietotājs. Kopš pērnā gada augusta samazinājusies opiātu grupas narkotisko vielu lietošana, tajā skaitā heroīna lietošana, un pieaudzis amfetamīnu lietotāju skaits. Amfetamīnu lietošana pieaugusi 16-18 gadus vecu jauniešu vidū.

Šajos gadījumos konstatēta pacientu novēlota griešanās pie narkologa. Amfetamīnu lietošanas gadījumos jāievēro šīs vielas lietošanas īpatnības - "plostveida" lietošana. Pieaugusi arī kannabinoīdu, piemēram, marihuānas un hašiša lietošana skolēnu vidū, informē Narkoloģijas centrs. Arī šo narkotisko vielu lietotāji vairumā gadījumu nav laikus meklējuši palīdzību pie narkologa, jo kannabinoīdu radītās specifiskās izmaiņas konstatētas novēloti.

Narkoloģijas centrs informē, ka pagājušajā gadā uzskaitē uzņemti 216 bērni un pusaudži ar akūtu alkohola intoksikāciju vai kaitējoši pārmērīgu lietošanu. No šiem pusaudžiem tikai trīs ir vidējā izglītība, bet pārējie bērni un pusaudži ir ar pamatskolas vai nepabeigtu pamatskolas izglītību. Jaunākais pirmreizēji uzņemtais bērns ar akūtu alkohola intoksikāciju vai kaitējoši pārmērīgu lietošanu ir 7 gadus vecs zēns. Starp jaunākajiem pacientiem ir arī 9 gadus veci zēni un meitene.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!