Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts birojs par daudz piemērotāku bīstamo atkritumu poligona atrašanās vietu uzskatot Olaines pagastu Rīgas rajonā, nevis Zebrenes pagastu Dobeles rajonā, jo apmēram 70% bīstamo atkritumu rodas tieši Rīgā un uz Olaines pagastu atkritumu transportēšana būtu drošāka.
Par to informēja Rīgas rajona padomes preses sekretāre Ingrīda Pūka. Rīgas rajona padomes Attīstības komitejas locekļi trešdien iepazinušies ar vairākiem viedokļiem par iespējamo bīstamo atkritumu poligona izveidi Olaines pagastā.

Pašvaldība saņēmusi Olaines pagasta iedzīvotāju vēstuli, kas "uzskatāma par anonīmu", jo nav bijusi norādīta atpakaļadrese, tādēļ komitejas locekļi tikai iepazinušies ar vēstulē pausto informācija par bīstamo atkritumu apglabāšanas poligona iespējamo ietekmi uz vidi, bet nekādi konkrēti lēmumi nav pieņemti, skaidrojis komitejas priekšsēdētājs Andrejs Ence.

Uz Attīstības komitejas sēdi ieradušies arī trīs Olaines pagasta pārstāvji, viņu vidū divi deputāti. Tā kā atbilstoši likumam "Par pašvaldībām" komiteju sēdes ir slēgtas, olainieši lūgti atstāt telpas.

Attīstības komitejas deputāti noklausījušies Rīgas rajona teritoriālplānotāja Valda Lukšo informāciju par iespējamo bīstamo atkritumu poligona izveidi Olaines pagastā, Plānošanas un attīstības pārvaldes galvenā speciālista par civilo aizsardzību Jāņa Dudara informāciju par iespējamo paaugstinātas bīstamības zonas rašanos, kā arī Olaines pagasta priekšsēdētāja Aivara Pozņaka un Olaines domes priekšsēdētāja Jāņa Pavloviča viedokli šajā jautājumā.

Pūka informēja, ka līdz jūnijam Olaines pagasta padomei un Zebrenes pagasta padomei Dobeles rajonā, kas ir otra iespējamā bīstamo atkritumu poligona izveides vieta, jāpieņem lēmums - atbalstīt vai neatbalstīt poligona izveidi šo pagastu teritorijā.

"Šobrīd par šo jautājumu norisinās asas diskusijas. Olaines pagasta iedzīvotāji jau ir savākuši vairākus tūkstošus parakstu pret poligona celtniecību Olaines pagasta teritorijā, savukārt lielākā daļa Zebrenes pagasta iedzīvotāju atbalsta poligona izvietošanu sava pagasta teritorijā," pastāstīja Pūka.

Poligona teritorija paredzēta 25 000 kvadrātmetru platībā, tā darbības laiks - 20 gadi. Bīstamos atkritumus paredzēts iepakot un novietot krātuvē slāņos viena metra biezumā, un katru no šiem slāņiem pārsegs ar grunti vai būvgružiem.

Pūka informēja, ka poligonā paredzēts apglabāt tikai Latvijas bīstamos atkritumus, ko pieļauj Latvijas un Eiropas Savienības (ES) likumdošana. Aizliegts apglabāt radioaktīvos un šķidros atkritumus, sprāgstošus un ugunsnedrošus atkritumus, kā arī infekciozus slimnīcu atkritumus. Pēc šāda poligona slēgšanas tas izskatīšoties kā parasts kalns. Paredzēts arī vēl 30 gadus pēc poligona slēgšanas pārbaudīt iespējamo virszemes vai pazemes ūdeņu piesārņojumu šī kalna teritorijā.

Poligona būvniecība varētu sākties tikai 2004.gadā, un kopumā tā varētu izmaksāt aptuveni 2,2 miljonus latu. No šīs summas apmēram 70% tiktu piesaistīti no ES valstīm.

Olaines pilsētas un pagasta pašvaldību vadītāji iespējamo atkritumu poligona izveidi Olaines pagasta teritorijā saistot ar a/s "Olainfarm" ķīmisko atkritumu glabātavas sakārtošanu un viadukta pār dzelzceļam izbūvi. Patlaban gan Olaines, gan Zebrenes pagastu padomes turpina diskutēt par bīstamo atkritumu poligona izveides vietu.

Galīgo lēmumu par bīstamo atkritumu poligona atrašanās vietu attiecīgā pagasta pašvaldība un vides ministrija pieņems pēc ietekmes uz vidi novērtējuma gala ziņojuma saņemšanas.

Ietekmes uz vidi novērtējuma biroja vadītāja vietnieks Arnolds Lukšēvičs iepriekš pastāstīja, ka birojs pabeidzis darba ziņojuma izvērtējumu un ekspertu un iedzīvotāju ieteikumi būs iestrādāti gala ziņojumā.

Pēc gala ziņojuma izvērtēšanas birojs sniegs ziņojumu un savu atzinumu par to ministrijai, bet lēmumu par bīstamā poligona izveidošanu pieņems attiecīgā - Olaines vai Zebrenes - pagasta pašvaldība sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Lukšēvičs atzina, ka ne Zebrenes, ne Olaines pagastā nav konstatēti likumos noteiktie "izslēdzošie faktori", kas neļautu pagastos būvēt bīstamo atkritumu poligonu.

Tāpat jau vēstīts, ka Olaines pagasta iedzīvotāji nosūtījuši prezidentei, premjeram un Saeimai protesta vēstuli pret bīstamo atkritumu poligona izveidi Olaines pagastā, lai gan lēmums par to vēl nav pieņemts. Desmit iedzīvotāju parakstītajā vēstulē norādīts, ka iedzīvotāji nebija informēti par janvāra beigās notikušo publisko apspriešanu. Iedzīvotāji arī uzskata, ka "projekts virzīts, neievērojot likuma normas un ignorējot iedzīvotāju viedokli".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!