Satversmes tiesa (ST) ierosinājusi lietu par likumā noteiktajiem ierobežojumiem pretendēt uz valsts apmaksāta advokāta palīdzību administratīvajās lietās, informē ST priekšsēdētāja palīdz Līva Kovalevska.

Apstrīdētā norma paredz, ka sarežģītās administratīvajās lietās trūcīgiem cilvēkiem iestāde vai tiesa var lemt atlīdzināt no valsts budžeta pārstāvja izmaksas.

Pieteikuma iesniedzēja – Administratīvā apgabaltiesa – uzskata, ka apstrīdētā norma neatbilst Satversmes 92.pantam, kas nosaka, ka nepamatota tiesību aizskāruma gadījumā ikvienam ir tiesības uz atbilstīgu atlīdzinājumu un ikvienam ir tiesības uz advokāta palīdzību.

Apgabaltiesa norāda, ka apstrīdētā norma paredz valsts apmaksātu atlīdzību pārstāvim tikai tajās lietās, ko iestāde vai tiesa ir atzinusi par sarežģītu, un atlīdzība ir saistīta ar pārstāvamās personas materiālo stāvokli. Savukārt personai, kura nav maznodrošināta vai trūcīga vai kuras lieta nav atzīta par sarežģītu, nav iespējas saņemt atlīdzinājumu par juridiskās palīdzības izmaksām pat tādā gadījumā, ja iestādes izdotais administratīvais akts vai faktiskā rīcība ir atzīta par prettiesisku.

Saeimai līdz 12.aprīlim šajā lietā jāiesniedz atbildes raksts ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 12.jūlijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!