Augstākā tiesa otrdien, izskatot uzņēmuma "Valgunde" apelācijas sūdzību, daļēji apmierināja medicīniskās ziedes "Evija" izgudrotāja Edgara Riņķa un prokuratūras prasību un nolēma piedzīt no uzņēmuma 2673 latu par autortiesībām uz ziedi.
Uzņēmums iesniedza apelācijas sūdzību par Zemgales apgabaltiesas lēmumu, kas arī paredzēja daļēji apmierināt Riņķa un prokuratūras prasību un piedzīt no uzņēmuma aptuveni 2700 latu.

Jāatgādina, ka iepriekš Zemgales apgabaltiesa noraidīja Riņķa prasību, tomēr spriedumu jau pēc spēkā stāšanās apstrīdēja ģenerālprokurors Jānis Maizītis, un Augstākās tiesas Senāts lietu nodeva jaunai izskatīšanai tai pašai tiesai citā sastāvā.

Ģenerālprokurors uzskatīja, ka Zemgales apgabaltiesas pirmo spriedumu nevar uzskatīt par pamatotu un likumīgu, jo tiesa nav izlēmusi, vai Riņķim nav tiesību uz atlīdzību par laika periodu no 1989.gada 22.jūnija līdz 1993.gada 2.martam - laiku, kad Latvijā izgudrotāju tiesības regulēja ar civilkodeksa starpniecību.

Zemgales apgabaltiesa noraidīja Riņķa prasību pret ziedes "Evija" ražotājiem - uzņēmumu "Valgunde" - par 30 231,60 latu piedziņu. No Riņķa piedzīta valsts nodeva un ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi - 543,12 lati. Spriedums netika pārsūdzēts apelācijas kārtībā un stājās spēkā.

Savukārt Riņķis uzskata, ka viņam ir tiesības uz autoratlīdzību kā ziedes izgudrotājam un "Valgunde" medikamentu ražo, pārkāpjot viņa autortiesības. Lai savas tiesības aizstāvētu, Riņķis pieteica badastreiku, ko pārtrauca tikai pēc Valsts prezidentes lūguma. Valsts cilvēktiesību birojs neveiksmīgi mēģināja panākt mierizlīgumu starp Riņķi un "Valgundi", jo ziedes autors tam nepiekrita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!