Foto: F64

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) rīkotajā "ātrās palīdzības" transporta iepirkuma konkursā varēja uzvarēt tikai viens pretendents - uzvaru guvusī SIA Rīgas sanitārā transporta autobāze, laikrakstam "Diena" atzinis Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) vadītājs Andrejs Tiknuss.

Pazīmes par to lasāmas IUB veiktajā iepirkuma procedūras vērtējumā. Ko tālāk darīt ar šo iepirkumu, nāksies izlemt premjeram kopā ar veselības ministra pienākumu izpildītāju, iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci (JL), IUB iespējamos risinājumus nav piedāvājis. Mūrniece iepirkumu ar premjeru sola pārrunāt trešdien, ziņo "Diena".

Laikraksts informē, ka konkursa nolikums paredz - pretendentiem piedāvājuma atvēršanas brīdī jābūt ne mazāk kā 65 automašīnām, tām jābūt piešķirtam operatīvā transportlīdzekļa statusam un jābūt reģistrētām Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD). Šādas prasības ierobežo iespējamo pretendentu loku un ir pretrunā ar Publisko iepirkumu likuma mērķi, notrāda "Diena". NMPD skaidrojis, ka uzvarētājam pakalpojumu jāsāk sniegt jau divas nedēļas pēc līguma slēgšanas un ka NMPD jānodrošina nepārtraukta medicīniskās palīdzības sniegšana. IUB par to raksta: "Pakalpojumu nepārtrauktības nodrošināšana nav pietiekams pamatojums konkurences ierobežošanai." "Konkursu varēja jau plānot laicīgāk," laikrakstam norādījis Tiknuss.

NMPD "Dienai" sūtītajā atbildē savukārt norādījis: "Stingri noteikti konkursa nosacījumi bija veids, kā NMPD maksimāli samazināja pasūtītāja risku vispār nesaņemt nepieciešamo pakalpojumu. (..) Jau pretendenta vērtēšanas laikā ir jāpārliecinās nevis tikai par vēlmi, bet arī spēju sniegt pakalpojumu." Konkursa nolikumu izņēma 18 uzņēmumu, to skaitā daži starptautiski uzņēmumi, taču pieteicās tikai viens, un tas arī uzvarēja.

CSDD reģistrēti operatīvie ātrās palīdzības transportlīdzekļi ir Rīgas Sanitārā transporta autobāzei, pašā NMPD iekļautajam Katastrofu medicīnas centram, kā arī pašvaldību un slimnīcu mašīnas. Tiknuss "Dienai" norādījis - Latvijā vienīgais uzņēmums ar pietiekamu mašīnu skaitu bija uzvarējusī autobāze. Viņš arī šaubās, ka starptautisks uzņēmums konkursa laikā - divos mēnešos - būtu izpildījis visas prasības. "Mūsu skatījumā citi tur vienkārši netika klāt," sacījis IUB šefs.

IUB arī atklājis neatbilstību - konkursa nolikumā minēts, ka pretendentiem jānodrošina, ka pēc pasūtītāja papildu pieprasījuma transportlīdzekļi tiks aprīkoti ar papildu aprīkojumu, kas nav iekļauts tehniskajā specifikācijā. Par papildu aprīkojumu būtu jārīko jauns konkurss, uzsver IUB.

NMPD otrdien nosūtītajā vēstulē lūdzis IUB sniegt viedokli par turpmākām darbībām saistībā ar iepirkuma līguma slēgšanu, ziņo "Diena".

Jau vēstīts, ka premjers Valdis Dombrovskis (JL) lūdza sniegt skaidrojumu, kā varēja rasties desmit miljonu liela atšķirība starp konkursa prognozēto līgumsummu 21,6 miljoniem latu un līguma galasummu 31,6 miljoniem latu. NMPD gan saka - iespējams, piecu gadu līguma gaitā tikšot iztērēta daudz mazāka summa, turklāt varbūt vajadzēs ne tikai 65, bet līdz 85 mašīnām. Tiknuss "Dienai" norādījis - nekad iepriekš nav redzēta tik liela - 30% - atšķirība starp prognozēto un beigu summu, taču tā varot būt.

Jau ziņots, ka Dombrovsis pieprasīja nu jau bijušajai veselības ministrei Baibai Rozentālei (TP) sniegt informāciju par "ātrās palīdzības" transporta pakalpojumu iepirkumu. Rozentālei arī jāsniedz informācija par konkursā noslēgtā līguma cenas 31,6 miljona latu apmērā novirzes iemesliem no prognozētās līgumcenas – 21,6 miljoniem latu. Paralēļi premjers arī lūdza IUB atzinumu un aizliedza VM slēgt slēgti līgumu ar konkursa uzvarētāju - AS "Rīgas sanitārā transporta autobāze".
Raidījums "Nekā Personīga" februārī ziņoja, ka vairāk kā 20 miljonus latu vērtā NMPD konkursa prasībām par sanitārā autotransporta pakalpojumiem Rīgā atbilst tikai viens pretendents – AS "Rīgas sanitārā transporta autobāze", kas jau pašlaik sniedz šos pakalpojumus. Tas ir privāts uzņēmums, kas pieder Adigjozalam Mamedovam. Viņa dēls – Eldanizs Mamedovs Rīgas domes vēlēšanās startēja LPP/LC sarakstā. Uzņēmums jau patlaban vizina ātrās palīdzības mediķus Rīgā ar dažāda vecuma "Mercedes" un "Volkswagen" markas automašīnām.
VM uzskata, ka iepirkums veikts likumīgi un ir pat izdevīgs valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!