Liepājā svētdien, 28. martā nodibināta partija "Ražotāja Latvija", kuras biedri lielākoties ir mazie un vidējie uzņēmēji no visas Latvijas.

Dibināšanas sapulcē bija reģistrējušies 242 potenciālie biedri, taču sapulces gaitā tiem pievienojās vēl aptuveni 10 cilvēki, raksta "diena.lv". Sapulce vienbalsīgi apstiprināja jaunās partijas valdi un valdes priekšsēdētāju.

Valdē, kas strādāšot bez atalgojuma, ievēlēti piena pārstrādes uzņēmuma "DK Daugava" īpašnieks Aigars Vaivars, viņa novadnieks, vairāku kokrūpniecības firmu īpašnieks Ivars Gurgāns, Liepājas metālapstrādes SIA "Atmats" īpašnieks Uldis Atmats, nesen Latvijā no peļņas ārvalstīs atgriezies jaunais uzņēmējs, SIA "ZBK serviss" pārstāvis Zigmārs Kapranovs un inženierkomunikāciju SIA "Vektra - 21" īpašnieks Normunds Kupšis. Valdes priekšsēdētājs un partijas dibināšanas iniciators ir SIA "Beaverhall Developers L" vadītājs Atis Apinis.

Gan valdes priekšsēdētājs, gan Gurgāns iepriekš pārstāvēja biedrību "Uzņēmēju un ražotāju apvienība Latvijas attīstībai", kas bija parakstījusi vienošanos ar biedrību "Politiskā laboratorija" un "Latvija - prezidentāla valsts", lai veidotu kopīgu politisko apvienību uz 10.Saeimas vēlēšanām, tomēr pērn novembrī, pēc Apiņa teiktā, sadarbība esot atsaukta.

Partijas "Ražotāja Latvija" apstiprinātajā programmā ir daudz jau citu partiju paustu saukļu, ir daži konkrēti solījumi un arī daži mērķi, par kuriem nav skaidrs, kā tos iespējams realizēt. Partijas mērķis ir trīs gadu laikā izskaust bezdarbu Latvijā, solot Latvijas reģionos radīt 80 000 darbavietu. Partija plāno samazināt PVN un akcīzes nodokli, ieviešot dažādas likmes dažādām preču grupām un pakalpojumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli samazināt līdz 23% no pašreizējiem 26%, nekustamā īpašuma nodokli samazināt līdz 1,5%, turklāt viņi uzskata, ka nodokļu likmju izmaiņas Saeimā pieņemamas ar trīs ceturtdaļu balsu vairākumu.

Partija uzskata, ka jāveido struktūra, kas, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta un valsts banku darbinieku resursus, nodrošinātu uzņēmējiem un ražotājiem reģionos tiešu pieeju informācijai par Eiropas Savienības fondu apguvi. Par Latvijas konkurētspējas pamatu partija uzskata elektrības, gāzes, degvielas cenu un nodokļu pazemināšanu, turklāt enerģētikā jāatbrīvo tirgus no monopoliem.

Programmā uzsvērta ģimenes uzņēmumu loma valsts ekonomikā. Solīts ieviest kredīta prasības ierobežošanu ar ķīlu, akcentēta lauksaimniecības un zvejniecības nozīme. Kā mērķis uzrādīts valsts bezdeficīta budžets un eiro ieviešana, taču "ne par katru cenu". Partija ir par tautas vēlētu prezidentu un tā pilnvaru paplašināšanu, par proporcionālas vēlēšanu sistēmas ieviešanu, par partiju apvienību vēlēšanu barjeras pacelšanu Saeimas vēlēšanās - divām partijām kā robežu nosakot 7%, triju partiju apvienībai - 10%.

Savu iesaistīšanos politikā partija pamato ar to, ka tauta esot "totāli nabadzīga un valda izmisums", vienīgā legālā protesta iespēja esot iesaistīšanās politikā. "Mums ir trīs iespējas - samierināties, aizbraukt vai cīnīties," norādīja Atmats, uzsverot, ka viņi izvēlējušies pēdējo, turklāt - legālo iespēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!