Ventspils mērs Aivars Lembergs otrdien pilsētas domes sēdē, kur apstiprināja kandidātus domes lielās balvas un parastās balvas piešķiršanai, ētisku apsvērumu dēļ atteicās no balvas.
Uz lielo balvu izvirzīti 55 kandidāti. No tiem apbalvošanas komisija nolēma izvirzīt trīs pretendentus. Viņu vidū bija arī Lembergs, kurš lūdza sevi neapstiprināt - viņš esot vadošā amatā. Šis lēmums un atzinības raksti būs jāparaksta. Ētisku apsvērumu dēļ tas nebūtu pareizi.

No 484 balsotājiem par balvas piešķiršanu Lembergam balsoja 375 iedzīvotāji.

Jāatzīmē, ka Latvijā bijis gadījums, kad amatpersonai pašai sev nākas piešķirt apbalvojumu - tā gadījās bijušajam Valsts prezidentam Guntim Ulmanim, kurš kā Triju zvaigžņu ordeņa domes priekšsēdētājs parakstīja domes lēmumu par ordeņa piešķiršanu pats sev, kas izraisīja asas diskusijas. Pēc jaunajiem likuma labojumiem, ordeni prezidentam tagad piešķir līdz ar stāšanos amatā.

Savukārt uz domes balvu no 175 kandidātiem tika izvirzīti septiņi cilvēki. Viņi tiks turēti noslēpumā līdz 28.jūlijam, kad pilsētas svētku ietvaros notiks oficiālā apbalvošana.

Jau ziņots, ka šādus apbalvojumus Ventpils dome piešķir pirmo reizi, taču ir nolēmusi to pārvērst par tradīciju.

Lielā balva ir naudas summa 3000 latu apjomā, pirmās pakāpes goda zīme un goda raksts. To piešķir par izciliem sasniegumiem, nesot Ventpils vārdu pasaulē, kā arī par būtiskiem sasniegumiem pilsētas attīstībā.

Otra balva ir naudas summa 500 latu apjomā, otrās pakāpes goda zīme un goda raksts. To piešķir par augsti profesionāli veiktu darbu kādā atsevišķā nozarē, uzņēmējdarbībā, pilsētas vides un vizuālā tēla veidošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!