Turpinām publicēt apskatu par ielu intervijām, kuras “Izglāb draugu!” radošā grupa veica jūnija sākumā Rīgā, apkopojot viedokļus par braukšanu reibumā. Bieži vien šos viedokļus nosaka vieta un intervijas apstākļi, tāpēc piektdienas vakars autostāvvietā pie lielveikala SPICE šķita piemērotākā vieta, lai uzklausītu arī agresīvākus tekstus. Tas, ko mēs uzzinājām, laimīgā kārtā nedaudz atšķīrās no gaidītā.
Māris*
(intervēto cilvēku vārdi ir mainīti)
kopā ar draugiem
atzīst, ka pieļauj braukšanu pēc “pāris aliņiem” – jo tāpat apmēram 10% autovadītāji brīvdienās braucot reibumā. Un tikai kādi 3% atzīst, ka tā rīkojas, - smejas Māris, - Ja iedzerts vairāk, tad zūd realitātes sajūta, vairs neko nekontrolē. Braucu, ievērodams noteikumus, nepārsniedzu ātrumu. Reiz mani pieķēra, kad bija atlikuši 50 metri līdz mājai. Labi, ka toreiz viss beidzās mierīgi. Citādi bail nav, tikai no tā, ka ieskries kāds idiots sānos, bet es būšu vainīgs reibuma dēļ. Ar attieksmi man viss kārtībā, piebilst Māris, fonā skanot atzinības pilniem meiteņu smiekliem, - visiem draugiem jau pa reizei tiesības ir atņemtas, es stāvu nākamais rindā.

Uz jautājumu, kā ir ar reibumu pašlaik, Māris atbild – nē, 0.5 nebūs, gan jau vēl tikai kādi 0.48 būšot.

Juris* savukārt ir sašutis par tiem, kas izkāpj no automašīnas un pēc dažiem soļiem sāk meimurot. – Ir pat tādi, kas saka – es pie stūres nedzeru, bet paši līgojas, alus pudele rokā. Tuvākie draugi esot saistīti ar autosportu, tāpēc attieksme esot nopietnāka. Attieksmi ietekmē arī pieredze – pa vasaru Juris dzīvo aiz Saulkrastiem, tur bijušas vairākas smagas autoavārijas tieši uz Jāņiem. Tāpēc draugi jāattur no braukšanas reibumā “par katru cenu”, secina Juris.

Pāris – sauksim viņus par Jāni* un Līgu* – atzīst, ka viņi katru nedēļu izlemj, kurš šoreiz dzers, kurš sēdīsies pie stūres. – Šoreiz tas “nosodītais” esmu es, - atzīstas Jānis. Viņam pašam ir gadījies braukt ar “pāris aliņu” bagāžu, un šo sajūtu viņš nevienam nenovēlot. Arī pie SPICES tie, kas nopietni gatavojoties braukt drag-reisā, nedzerot. – Tie ir līdzbraucēji, kas dzer asāku izjūtu dēļ.

Arī nedaudz iereibis es katrā ziņā netrakošu, jo apzinos, ka man sēž cilvēki mašīnā, un man jāuzņemas atbildība par tiem, - spriež Jānis, kuram aiz muguras ir reibumā izraisīta avārija.

Tas notika Jāņos, biju izdzēris kādus septiņus aliņus, nobraucu kilometru, tad saskrējos ar pretīmbraucošu mašīnu. Pēc tam bija ļoti lielas nepatikšanas. Un tas arī varbūt deva to pārdomas momentu, ka nē, to nedrīkst darīt. Varbūt nebūtu tāds gadījums noticis, varbūt es arī tagad brauktu dzērumā pie stūres... Bet, paldies Dievam, pasākums viss beidzās ļoti veiksmīgi, jo neviens cilvēks nebija nopietni cietis.

Savukārt Līga piebilst, ka viņa nevarētu neko pateikt, ja viņas puisis nolemj braukt reibumā. – Viņa vienkārši izkāpj no mašīnas, - paskaidro Jānis.

Aigars* uz SPICI ieradies ar velosipēdu un atzīst, ka savā kompānijā ir tas “retums”, kurš alkoholu nelieto, tāpēc sēžas pie stūres tad, kad pārējie ir iereibuši. - Šeit ar braukšanu reibumā gan ir tā, kā ir. - Sevišķi labi tas redzams pēc tukšajām pudelēm, kad visi aizbrauc, - aizrāda Aigars, - tomēr lielākā daļa cilvēku pie SPICES pulcējas vienkārši, lai “patusētos un apskatītos uz smukām mašīnām”. Diemžēl, tas esot arī bīstami, jo “policijas daudz”, un sodu varot samaksāt kaut vai par aptieciņas trūkumu vai to, ka tikko tiesības saņēmušajiem nav zīmes “80”.

…Pavērojot, kā kārtējā labi “uzpucētā” automašīna nobremzē līdz ar skatītāju pūlīti, gan nešķita, ka policija šeit spētu radīt lielākās briesmas, bet katram savs viedoklis. Arī šāds – patvaļīgo atpūtnieku un policijas pretnostatījums ir abpusēji nejēdzīgs un nevar ilgi turpināties. Vieniem tiek garantēts papildus adrenalīns un lielāks aizliegtā augļa saldums. Otriem rodas papildus ienākumi un iespēja vismaz censties noturēt rāmjos lielākos karstgalvjus. Ne oficiālas sacīkstes, ne arī nelaimes gadījumi šo situāciju nemainīs. Ja nu vienīgi modē nāks kāda cita, ne mazāk asa izklaide.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!