Pēc Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas ierosinājuma noteikt Valsts prezidenta kancelejai neatkarīgāku budžeta pieņemšanas procedūru Saeimas Juridiskā komisija iesniegusi parlamentā grozījumus likumā par budžetu un finansu vadību, kas paredz, ka Valsts prezidentes, Augstākās tiesas, Valsts kontroles, kā arī tiesu iestāžu budžeta pieprasījumi līdz budžeta likuma projekta iesniegšanai Ministru kabinetā nav grozāmi.
Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Linards Muciņš pastāstīja, ka grozījumus izstrādājis, ņemot vērā prezidentes ieteikumu Valsts prezidenta institūciju padarīt daudz neatkarīgāku no valdības, papildus nosakot, ka līdzīgā veidā budžets tiks veidots arī tiesām un Valsts kontrolei.

Muciņš atzina, ka finansu līdzekļu piešķiršanas kārtība ir viens no institūciju neatkarības elementiem un šādā veidā iespējams nodrošināt lielāku šo institūciju autonomiju. Līdz šim minētajām iestādēm budžets tika veidots līdzīgi kā visām pārējām iestādēm, izņemot Saeimu, kad vispirms priekšlikumi tika iesniegti Finansu ministrijā. Savukārt jaunā kārtība paredzēs, ka šo institūciju budžeta pieprasījumus varēs grozīt tikai ar valdības lēmumu. "Un tas jau ir daudz grūtāk," atzina Muciņš.

Grozījumi iesniegti Saeimas prezidijā, un par to nodošanu komisijām Saeima varētu lemt vai nu kādā no ārkārtas sēdēm, vai arī sākoties Saeimas rudens darba sesijai - septembrī.

Vīķe-Freiberga pagājošonedēļ, runājot par nepieciešamību nostiprināt prezidenta tiesības, atzina nepieciešamību noteikt neatkarīgāku Valsts prezidenta kancelejas budžetu - lai to tieši apstiprinātu Saeima, nevis valdība. Pēc Vīķes-Freibergas domām, šādas izmaiņas nodrošinātu lielāku prezidentes neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!