Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) izmeklēs nomedītās lapsas un jenotsuņus, lai noskaidrotu, vai izvietotās trakumsērgas vakcīnas bijušas efektīvas, portālu "Delfi" informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

No šīs pirmdienas līdz 15. decembrim no medniekiem pieņems nomedītās lapsas un jenotsuņus laboratoriskai izmeklēšanai. Divu mēnešu laikā plānots izmeklēt 2395 dzīvniekus.

Mednieku kolektīviem nomedītos dzīvniekus jāpiegādā sava novada PVD pārvaldē. Par katru nomedīto dzīvnieku mednieks saņems septiņus latus.

2009. gadā veiktie trakumsērgas vakcinācijas efektivitātes pētījumi liecina, ka 72% no 3154 nomedītajiem un izmeklētajiem dzīvniekiem vakcīnu bija saņēmuši, bet 50% dzīvnieku bija izstrādājusies imunitāte pret trakumsērgu.

PVD atgādina, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība, kas izplatīta visā Latvijas teritorijā. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Pārbaudes liecina, ka trakumsērgas izplatība samazinās. PVD šī gada pārbaudes liecina, ka trakumsērgas gadījumu skaits, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, ir samazinājies par 70%. Savukārt salīdzinājumā ar 2005. gadu, kad PVD uzsāka meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu, trakumsērgas gadījumu skaits samazinājies septiņas reizes.

Ja 2005. gadā tika konstatēts 421 dzīvnieku saslimšanas gadījums ar trakumsērgu, tad 2009. gadā tie bijuši 69, bet šogad 15 gadījumi. Lielākā daļa no saslimušajiem bijuši meža dzīvnieki, pārsvarā – lapsas un jenotsuņi.

Savvaļas dzīvnieku orālo vakcināciju pret trakumsērgu PVD veic kopš 2005. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!