Foto: LETA
Administratīvā rajona tiesa izbeigusi tiesvedību bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna sūdzībā par, viņaprāt, prettiesisku bijušā finanšu ministra Einara Repšes (JL) lēmumu pārcelt Jakānu citā amatā.

Tiesas priekšsēdētājas palīdze Ksenija Novikova portālam "Delfi" pastāstīja, ka tiesvedība izbeigta, jo secināts, ka Jakāna sūdzība nav skatāma administratīvā procesa kārtībā. Tiesas lēmumu desmit dienu laikā var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Jakāns, kurš vēl nebija informēts par piektdienas tiesas iznākumu, portālam "Delfi" neslēpa pārsteigumu par pieņemto lēmumu. Viņš sacīja, ka tiesa viņa lietā uz sēdi sanākusi vismaz piecas reizes, pieprasot papildus informāciju un pierādījumus, lai beigās secinātu, ka tā nav administratīvā procesa kārtībā skatāma lieta. Bijušais VID vadītājs tiesas lēmumu nosauca par interesantu.

Tas, ka tiesa lietā ir pieņēmusi lēmumu, nevis spriedumu liecina, ka tiesā sūdzība nav skatīta pēc būtības, komentēja Jakāns, paužot neizpratni, kamdēļ tādā gadījumā bija nepieciešams pratināt lieciniekus un veikt citas procesuālās darbības. Bijušais ierēdnis atminējās, ka procesa vidū arī mainīts tiesnesi.

Jakāns klāstīja, ka viņam ir zināmi precedenti, kad administratīvā procesa kārtībā ir skatītas sūdzības par pat augstāku ierēdņu rotāciju, lietās pieņemot spriedumus un tās iztiesājot visu triju tiesu instancēs.

Pēc konsultācijas ar juristiem, Jakāns nolēmis lēmumu pārsūdzēt likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņot, ka iepriekšējā valdība 2.februārī nolēma Jakānu pārcelt darbā Finanšu ministrijas Muitas un nodokļu departamenta vadītāja amatā. Jakāna rotāciju ierosināja tā brīža finanšu ministrs Einars Repše (JL). Savukārt marta sākumā Jakāns amatu ministrijā pameta.

Pēc disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinuma Repše janvāra sākumā rosināja atbrīvot Jakānu no VID priekšnieka amata, taču vēlāk valdība nolēma viņu "rotēt" citā darbā valsts pārvaldē. Savukārt pērn oktobrī ar Repšes lēmumu Jakāns tika atstādināts no VID ģenerāldirektora pienākumu pildīšanas. Šāds lēmums pieņemts, jo Jakāns uzdotajā laikā "apzināti nav izpildījis Repšes rīkojumus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!