Foto: LETA
Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti uzskata Izglītības ministrijas (IZM) plānus, kā nākamgad ietaupīt četrus miljonus latu, par maksimāli taisnīgiem un loģiskiem.

Deputāti trešdien, tiekoties ar izglītības un zinātnes ministru Rolandu Broku (ZZS), pauda atbalstu sagatavotajam nozares budžeta projektam 2011.gadam, informēja Saeimas Preses dienests.

"Piedāvājums četru miljonu konsolidāciju nozares ietvaros veikt proporcionāli starp dažādām ministrijas pārraudzības jomām šķiet loģisks un pamatots," teica komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete ("Vienotība"). Vienlaikus viņa uzsvēra, ka "izglītība un zinātne ir tik būtiskas sfēras, ka iespējami drīz jādomā par finansējuma pielikšanu, nevis noņemšanu".

Broks deputātus informēja, ka nozares 2011.gada budžetā jāietaupa četrus miljonus latu un kopējais finansējums no valsts paredzēts 196 miljoni latu apmērā.

Deputāti noskaidroja, ka lielākie samazinājumi, katrs vairāk nekā miljona latu apmērā, gaidāmi profesionālajā izglītībā un sportā. Broks paskaidroja, ka plānots samazināt finansējumu profesionālo izglītības iestāžu uzturēšanai, taču nav skartas ne skolu audzēkņu stipendijas, ne pedagogu atalgojums. Savukārt sporta jomā lielāko ietaupījumu dos tas, ka paredzēts atlikt aizdevuma atmaksu par valsts sporta centra "Mežaparks" rekonstrukciju.

Neliels finansējuma samazinājums skars arī augstāko izglītību un zinātni. Zinātnē tiks samazināts finansējums fundamentālajiem un lietišķajiem pētījumiem un nākamgad netiks izsludināti jauni tirgus orientēti pētījumi, uzzināja komisija. Taču ministrs uzsvēra, ka budžeta samazinājumu kompensēs pieejamie Eiropas Savienības fondu līdzekļi.

"Samazinājumi veikti iespējami taisnīgi," sacīja deputāte Janīna Kursīte-Pakule ("Vienotība"), paužot gandarījumu, ka "brīvpusdienas sākumskolu audzēkņiem tiek saglabātas, pedagogu atalgojums nav skarts un valsts pētniecības programma joprojām ir prioritāra". Arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības pārstāvis atzina, ka arodbiedrībai nav pretenziju pret ministrijas piedāvātajiem taupības plāniem.

Savukārt deputāts Oskars Zīds (ZZS) vēlējās zināt, vai plānots mazināt budžeta vietas augstskolās. Ministrs paskaidroja, ka nākamajā gadā valsts budžeta finansēto vietu skaits augstskolās netiks mainīts un noliedza plašsaziņu līdzekļos izskanējušo informāciju, ka netiks saglabātas budžeta vietas sociālo zinātņu studiju programmās. Arī komisijas priekšsēdētāja pauda pārliecību, ka "kaut dažas, bet budžeta vietas jāsaglabā visās programmās".

Jau ziņots, ka valdība plāno nākamgad budžetu izdevumus samazināt par 88,8 miljoniem latu, ieņēmumus palielināt par 156,96 miljoniem latu, bet, nepalielinot sociālās apdrošināšanas iemaksas daļu pensiju 2.līmenī, valsts iegūs vēl 44,9 miljonus latu, ko arī plāno ieskaitīt konsolidācijas pasākumos. Lielākais budžeta samazinājums – par aptuveni 18 miljoniem latu – plānots Satiksmes ministrijā. Vēl 12 miljonus latu plānots ietaupīt Veselības ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!