Foto: LETA
Saeimā pārstāvētie politiskie spēki nesteigsies ar lēmumu pieņemšanu saistībā ar gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām, liecina aģentūras BNS aptauja.

Partijas ar savu pozīciju šajā jautājumā varētu nākt klajā marta beigās vai aprīlī, savukārt, piemēram, apvienību "Vienotība" vēl gaida sarunas par to, kā trim partijām vispār nonākt pie kopīga viedokļa.

"Mēs esam apvienība, kur lēmumu pieņemšana ir sarežģītāka. Visām trīs partijām ir valde, ir apvienības valde, Saeimas frakcija. Kāda būs procedūra, vēl neesam vienojušies," atzina "Vienotības" valdes loceklis Edgars Jaunups, kas pārstāv "Jauno laiku".

Viņš ļoti cer, ka augļus dos Solvitas Āboltiņas ("Vienotība", "Jaunais laiks") iniciatīva par Valsts prezidenta amata kandidātu izvērtēšanas komisiju, kurā iesaistīs gan politiķus, gan sabiedrības pārstāvjus. Tās uzdevums būšot vienoties par principiem, kvalitātēm un vērtībām, kas jāizvirza Valsts prezidenta amata kandidātam. Viņš, tāpat kā Āboltiņa, uzskata, ka prezidents jāievēlē ar lielāku balsu skaitu nekā Satversmē noteiktais minimālais balsu skaits - 51 balss.

Arī Nacionālās apvienības ""Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK" līderis Raivis Dzintars aģentūru BNS iepriekš informēja, ka arī viņa apvienība izšķīrusies par darba grupu prezidenta amata kandidātu apspriešanai, kas darbību sāks tuvākajā laikā. Lēmumu par Valsts prezidenta izvirzīšanu paredzēts uzticēt tai.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) negrasās veidot nekādas sabiedrības pārstāvju padomes, norādīja apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Gala lēmumu pavasarī pieņems ZZS valde, kurā ir visu četru savienībā ietilpstošo partiju pārstāvji. "Diskutēsim par visu ko, nav ierobežojumu," sacīja Brigmanis.

"Saskaņas centra" (SC) nostāja prezidenta jautājumā gaidāma marta beigās. "Tad sāksies lielā jezga, mēs katrā ziņā neko neslēpsim no sabiedrības," teica SC līderis Jānis Urbanovičs. Apvienībā neesot negatīva viedokļa par Zatleru, kas esot laba ziņa, ka prezidenta darbība apmierina, taču tas vēl nav valdes lēmums, viņš minēja.

Arī partiju apvienības "Par labu Latviju" (PLL) nostāja par nākamo Valsts prezidenta gaidāma marta beigās vai, vēlākais, aprīlī. Pēc PLL Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Edgara Zalāna teiktā, gala lēmumu pieņemšot PLL Saeimas frakcijā esošie astoņi deputāti. Līdz tam par prezidenta vēlēšanām atsevišķi diskutēs apvienībā ietilpstošās partijas, kā arī "Par labu Latviju" valde, kurā ir gan politiķi, viņu vidū valdes vadītājs eksprezidents Guntis Ulmanis, gan uzņēmēji - kopumā 14 cilvēki.
"Tautas partija balsoja par Valdi Zatleru, taču diskusija jau nevar būt tikai par Zatleru," norādīja Zalāns.

Valsts prezidenta Valda Zatlera pilnvaras beidzas 7.jūlijā, un viņš nav atklājis

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!