Foto: DELFI
Vidējā saslimstība ar gripu Latvijā janvāra ceturtajā nedēļa ir pārsniegusi epidēmijas līmeni, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopota informācija.

Vidējais saslimstības līmenis ir 343 gripas pacienti uz 100 000 iedzīvotāju. Attiecinot šo rādītāju uz visiem Latvijas iedzīvotājiem kopumā, var secināt, ka pie ārsta vērsušies vairāk kā 7700 pacientu ar aizdomām par gripu. Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu saslimstība ar gripu pieaugusi vairāk nekā divas reizes.

Parasti gripas epidēmijā saslimušo skaits ir no 400 līdz 500 uz 100 000 iedzīvotāju, tāpēc šobrīd gripas intensitāte ir vērtējama zemāka nekā vidējā, skaidroja LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs. Tomēr reālais saslimušo skaits ar gripu varētu būt vēl lielāks, jo ne visiem pacientiem tiek veikti laboratoriski izmeklējumi, turklāt tie, kam gripa norit ļoti viegli, ne vienmēr vēršas pie ārsta.

Gripas epidemioloģiskais slieksnis - 100 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju - ir pārsniegts astoņās no desmit monitoringa pilsētām. Ļoti augsta saslimstība ar gripu bija Jelgavā - 1271 pacients uz 100 000 iedzīvotāju, tātad epidēmiskais slieksnis ir pārsniegts vairāk nekā 12 reizes. Rēzeknē, Jēkabpilī un Gulbenē epidēmiskais slieksnis pārsniegts vairāk nekā piecas reizes, Daugavpilī, Rīgā un Valmierā - vairāk nekā trīs reizes.

Savukārt epidēmijas līmeni gripa joprojām nav sasniegusi Jūrmalā un Ventspilī.

Palielinājies arī hospitalizēto pacientu skaits ar aizdomām par gripu - 316 šādi pacienti 11 monitoringa slimnīcās, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā iepriekšējā nedēļā, kad bija hospitalizēts 171 cilvēks.

Perevoščikovs prognozē, ka pēc nedēļas gripas intensitāte varētu mazināties, jo šis slimības intensitātes pieaugums parasti ilgst divas nedēļas.

LIC atgādina, ja ir parādījušās slimības pazīmes - kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, galvassāpes - ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. Īpaša uzmanība savai veselībai būtu jāpievērš cilvēkiem, kuriem jau ir dažādas saslimšanas - cukura diabēts, hroniskas elpceļu un sirds slimības, imunitāti pazeminošas slimības un tamlīdzīgi, jo tas paaugstina saslimšanas risku, kā arī bērniem. Ir jāizvairās no lielu pasākumu, lielveikalu apmeklēšanas, nevajadzētu atstāt bērnus lielveikalu rotaļlaukumos. Bieži jāmazgā rokas un jāvēdina telpas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!