Foto: LETA
Latvijā kritiskā stāvoklī ir apmēram 100 tilti, ceturtdien vēstīja telekompānijas LNT raidījums "900 sekundes".

Raidījums norāda, ka no VAS "Latvijas valsts ceļi" (LVC) pārraudzībā esošajiem tiltiem puse - apmēram 1000 - tiltu ir sliktā tehniskā stāvoklī. Eksperti raidījumā vēstīja, ka katram trešajam tiltam ir nepieciešams kapitālais remonts un, ja tāds tuvākajā laikā netiks veikt, būs jādomā par daudzu tiltu slēgšanu. Pirms tiltu remontiem nepieciešams ekspertu novērtējums, kurš no tiem ir visbīstamākais braukšanai. LVC pārstāvji norāda, ka nevar uzminēt, kurš no tiltiem pēkšņi slodzi var neizturēt.

LVC šogad ceļu uzturēšanai piešķirti 60 miljoni latu, un tiltu remontiem no šīs summas paredzēti apmēram 300 000 latu.

Rīgas Tehniskās universitātes Ceļu un tiltu katedras vadītājs, profesors Ainārs Paeglītis raidījumam uzsvēra, ka tiltu kalpošanas laiks tuvojas beigām un, pieaugot satiksmes intensitātei un svaram, ievērojami saīsinās tiltu mūžs. Speciālisti norāda, ka šobrīd atbildīgie dienesti tiltus labo tikai tad, ja radusies avārijas situācija – kad kāds autovadītājs iebrauc deformētā tilta šuvē un sabojā savu spēkratu, par to ziņojot atbildīgajiem dienestiem.

"Tilts nav kapu piemineklis, kuru uzbūvē un viņš stāv 100 gadus, tiltu uzturēšanā katru gadu jāiegulda nauda," raidījumam uzsver eksperti, norādot, ka šī situācija izveidojusies vēsturiski. Otrā pasaules kara laikā tika iznīcināti 80% tiltu un sešdesmitajos gados sākās to celtniecība. Tiltu kalpošanas laiks bija noteikts 50 gadi.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) raidījumā solīja, ka nauda ceļiem un tiltu remontam būs un nevienu tiltu slēgt nevajadzēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!