Foto: DELFI
Saeima ceturtdien negrozīja janvārī konceptuāli atbalstīto lēmumu 4. maija svētku dienu turpmāk saukt par Neatkarības atjaunošanas diena, arī otrajā lasījumā pieņemot grozījumus likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām.

Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) priekšlikumu 4.maiju dēvēt par Neatkarības deklarācijas dienu atbalstīja 17 deputāti no VL-TB/LNNK, "Par labu Latviju" (PLL), kā arī "Vienotības" pārstāvji Ingmārs Čaklais, Rasma Kārkliņa, Liene Liepiņa un Kārlis Šadurskis. Pret bija 27 deputāti – no "Saskaņas centra" (SC), kā arī Dzintars Ābiķis un Aivars Volfs (abi "Vienotība"), bet atturējās 42 deputāti.

Arī Rasnača priekšlikums par Neatkarības atjaunošanas dienu dēvēt 21.augustu neguva Saeimas vairākuma atbalstu. Par to nobalsoja 22 deputāti - no VL-TB/LNNK, PLL, Guntis Rozītis (ZZS), kā arī "Vienotības" pārstāvji Čaklais, Kārkliņa, Liepiņa, Šadurskis, Volfs un Uģis Rotbergs. Pret bija 27 deputāti - SC frakcija un Ansis Saliņš (V), bet atturējās 38 deputāti no "Vienotības" un ZZS.

Par likumprojektu otrajā lasījumā nobalsoja 73 deputāti no "Vienotības", SC un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijām. Pret bija seši VL-TB/LNNK deputāti, bet atturējās 11 deputāti - no PLL frakcijas, kā arī ZZS pārstāvji Andris Bērziņš (Vidzeme), Gundars Daudze un Dana Reizniece un VL-TB/LNNK deputāti Einārs Cilinskis un Raivis Dzintars.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš likumprojekta trešajam lasījumam ir 8.marts.

Jau vēstīts, ka grozījumus janvārī Saeimai iesniedza parlamenta Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. Tas paredz gan pārsaukt 4.maiju, kas tagad ir Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena, gan mainīt nosaukumu arī 21.augustam. Šobrīd augustā tiek pieminēta Konstitucionālā likuma "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" pieņemšanas un Latvijas Republikas faktiskās neatkarības atjaunošanas diena, bet iecerēts tās nosaukumā vairs nepieminēt. faktiskās neatkarības atjaunošanu.

Atbildīgās komisijas vadītāja Ingrīda Circene (V) tolaik skaidroja, ka jau pirms gada Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 20 gadu Goda komiteja iniciēja un Valsts prezidents atbalstīja ierosinājumu pārdēvēt 4.maiju par Neatkarības atjaunošanas dienu, loģiskā secībā arī precizējot 21.augusta nosaukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!