Foto: DELFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadība ir pierādījusi, ka tā nespēj vienoti vadīt iestādi, svētdien LTV raidījumā "de facto" atzina ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, uzskatot - birojam nebūtu jāpiešķir īpašs statuss.

"Es pašreiz neteiktu, ka KNAB rīkojas saprātīgi," raidījumā norādīja Kalnmeiers. Viņa skatījumā KNAB vadība ir pierādījusi to, ka tā nespēj vienoti vadīt iestādi un Kalnmeiers uzsvēra - runā par vadību daudzskaitlī, jo tajā ir ne tikai KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis, bet arī viņa vietnieki Juta Strīķe un Alvis Vilks.

Jautāts par to, vai KNAB kā iestādei vajadzētu dot lielāku neatkarību no izpildvaras, Kalnmeiers bija skarbs: "Neatkarība ir tāda bīstama lieta, ar kuru jārīkojas saprātīgi. Es pašreiz neteiktu, ka KNAB rīkojas saprātīgi un es arī nesaskatu iemeslu, kādēļ no 11 operatīvās darbības subjektiem, kas mums valstī ir, vienam – KNAB – būtu jāpiešķir šis īpašais statuss, kad viņi kļūtu neatkarīgi." Kalnmeiers raidījumā retoriski jautāja no kā tad viņi kļūs neatkarīgi un kā tā neatkarība izpaudīsies, vai tā būs vēl lielāka nekārtība un patvaļa. "Es uzskatu, ka vismaz pašreizējā situācijā KNAB vadība ir pierādījusi to, es uzsveru – vadība daudzskaitlī, pierādījuši to, ka viņi nespēj vienoti vadīt šo iestādi," uzsver ģenerālprokurors.

Kalnmeiers arī pauž šaubas par Vilnīša profesionālajām iemaņām, lai vadītu tādu iestādi kā KNAB. Fakti, kas norāda uz to, ietverti arī lūgumā veidot komisiju Vilnīša atbilstības vērtēšanai. " Atsevišķi punkti paši par sevi arī nebūtu tādi, uz kuru pamata būtu jāgriežas ar ierosinājumu atstādināt no amata, bet ja šie pārkāpumi kopumā dod priekšstatu par vadības stilu un vai arī šo pārkāpumu skaits ir pietiekoši liels, tad ir jāvērtē, vai iestādes vadītājs ir pietiekoši kvalificēts vai arī viņam ir pietiekamas iemaņas, lai viņš vadītu šādu nopietnu iestādi, kāds ir operatīvās darbības subjekts KNAB."

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka nesaskaņas KNAB ilgst jau ilgi. Tikmēr valdības izveidota komisija vērtē Vilnīša atbilstību amatam. Vilnīša vērtēšanas komisiju valdība izveidoja pēc ģenerālprokurora ierosinājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!