Foto: AFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sodījis daļēji valstij piederošās nacionālās aviosabiedrības "airBaltic" prezidentu Bertoltu Fliku par aizliegtu amatu ieņemšanu, vēsta LTV raidījums "de facto".

Fliks sodīts par interešu konflikta novēršanas likuma pārkāpšanu valsts amatpersonas darbībā. Viņš sodīts ar 200 latu lielu naudas sodu, un tas ir lielākais naudas sods, kāds šī gada pirmajos trijos mēnešos kādai amatpersonai piemērots. Oficiāli KNAB gan neatklāj sodītās amatpersonas vārdu.

No publiski pieejamās informācijas saprotams, ka KNAB sodījis valsts amatpersonu, kas "savienoja valdes locekļa amatu valsts kapitālsabiedrībā ar 1) aizliegtu valdes priekšsēdētāja amatu privātā kapitālsabiedrībā (SIA), nesaņemot ienākumus, bet gūstot ikmēneša atlīdzību par konkurences ierobežojumu; 2) ar aizliegtu valdes locekļa amatu SIA, nesaņemot ienākumus, bet gūstot ikmēneša atlīdzību par konkurences ierobežojumu; 3) kā arī ar aizliegtu izpilddirektora amatu SIA, par aizliegta amata pienākumu pildīšanu gūstot ienākumus."

Birojs uzskata, ka Fliks likumu pārkāpis, jo "pēc iecelšanas valsts amatpersonas amatā septiņu dienu laikā neziņoja, ka papildus valsts amatpersonas amatam ieņem aizliegtus amatus un vienlaikus nelūdza sevi atbrīvot no amatiem, kas viņam aizliegti, pārkāpjot valsts amatpersonai noteikto amata savienošanas ierobežojumu izpildes kārtību," norāda "de facto".

"de facto" vēsta, ka no Flika deklarācijā sniegtajām ziņām secināms, ka viņš līdztekus darbam "airBaltic" padomē, bijis valdes loceklis un saņēmis atlīdzību vēl vismaz divās privātās kompānijās - pašam Flikam daļēji piederošajās "Baltijas aviācijas sistēmās" un "Air Baltic" piederošajā "Baltic Airlines". Likums to liedz, ja vien amatpersona nav saņēmusi šādu atļauju.

Flikam šādu atļauju gan neviens nav devis. Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) raidījumam nevarēja sniegt komentārus par Flika sodīšanu, jo nebija zinājis par šādu gadījumu.

Pats Fliks no komentāriem "de facto" atteicās. Savukārt lidsabiedrības pārstāvis Jānis Vanags norādīja, ka "Vācijas pilsonis Bertolts Fliks nav uzskatāms par Latvijas valsts amatpersonu un šī pozīcija tiek aizstāvēta likumā noteiktajā kārtībā. Pirms šis jautājums likumā noteiktajā kārtībā ticis pilnīgi atrisināts, komentāri netiek sniegti, lai izvairītos no spekulācijām un kampaņām".

Arī iepriekš Flikam bija domstarpības ar valsts institūcijām. Piemēram, Valsts Ieņēmumu dienests savulaik pauda, ka Fliks, būdams "airBaltic" vadītājs ir amatpersona, taču Fliks šādu formulējumu noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!