Foto: F64
Šā gada pirmajā ceturksnī no sociālā drošības tīkla stratēģijas līdzekļiem garantētā minimālā ienākuma (GMI) un dzīvokļa pabalsta līdzfinansējumam ir izlietoti 4,02 miljoni latu jeb 33% no šim nolūkam šogad paredzētās summas.

Kā informēja Labklājības ministrijā (LM), trīs mēnešos GMI pabalstu izmaksu nodrošināšanai no "sociālā spilvena" līdzekļiem ir izlietoti 2,89 miljoni latu un dzīvokļa pabalstu izmaksai - 1,13 miljoni latu.

GMI un dzīvokļa pabalstu līdzfinansējumam pirmajā ceturksnī ir izlietoti 33% no šim gadam paredzētājiem 12,2 miljoniem latu. Tomēr pagaidām par finanšu līdzekļu pietiekamību vai trūkumu ir pāragri spriest, jo pavasara un vasaras mēnešos izdevumi šo pabalstu izmaksai samazinās, norāda LM.

Sākotnējās prognozes par finansējuma pietiekamību šim gadam varētu tikt veiktas jūlijā, kad būs pieejami dati par pašvaldību faktiski veiktajām izmaksām un LM izmaksātā līdzfinansējuma apmēru pirmajā pusgadā.

No "sociālā spilvena" līdzekļiem tiek nodrošināts 50% līdzfinansējums no pašvaldību faktiski veiktajām izmaksām GMI pabalstiem un 20% - dzīvokļa pabalstiem.

Pirmajā ceturksnī kopumā izlietotie līdzekļi šiem pabalstiem katru mēnesi ir palielinājušies. Janvārī GMI pabalstos kopumā tika izmaksāti 1,85 miljoni latu, februārī - 2,05 miljoni latu un martā - 2,15 miljoni latu, savukārt dzīvokļa pabalstiem janvārī kopumā tika izlietoti 1,56 miljoni latu, februārī - 2,44 miljoni latu un martā - 2,7 miljoni latu.

Kā ziņots, šogad Sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumiem paredzēti valsts budžeta un Eiropas Savienības fondu līdzekļi 79,34 miljonu latu apmērā, kas ir mazāk nekā pērn, kad stratēģijas pasākumu īstenošanai tika izlietoti 89,7 miljoni latu.

Labklājības jomas pasākumiem šogad ir paredzēti 26,22 miljoni latu, veselības jomai - 30,31 miljons latu, izglītības jomai - 14,23 miljoni latu un pārvadājumu (transporta) jomai - 8,61 miljons latu.

Labklājības jomai piešķirtie līdzekļi tiek izlietoti GMI pabalstiem, dzīvokļu pabalstiem, kā arī darba praktizēšanai ar stipendiju pašvaldībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!