Foto: LETA
Latvijā palielinās savāktās makulatūras daudzums, sestdien Mežaparkā "Meža dienu 2011" pasākumā norādīja "Zaļās jostas" valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa.

Pēc Lapsas stāstītā, šogad savākts trīs reizes vairāk makulatūras nekā pirms diviem gadiem un par 30% vairāk izlietoto bateriju nekā pērn.

Šajā mācību gadā "Zaļās jostas" izsludinātajos konkursos - makulatūras vākšanas konkursā "Tu vari izglābt…" un bateriju vākšanas konkursā "Būsim atbildīgi!" - skolu atsaucība bijusi negaidīti liela. Konkursos kopumā piedalījās 487 izglītības iestādes no visas Latvijas. Makulatūras vākšanas konkursā "Tu vari izglābt..." piedalījās 279 izglītības iestādes no dažādiem Latvijas novadiem, kopā savācot 908,7194 tonnas makulatūras. Savukārt bateriju vākšanas konkursā "Būsim atbildīgi!" piedalījās 208 izglītības iestādes no visas Latvijas, kopā savācot vairāk kā 12 tonnas izlietoto bateriju.

"Liels prieks un gandarījums, ka ik gadu šajā konkursā piedalās arvien vairāk skolas, savācot būtiski vairāk makulatūru un baterijas nekā iepriekšējos gados, kas parāda, ka Latvijas iedzīvotāji, īpaši skolēni, ir gatavi rūpēties par Latvijas dabas un vides saglabāšanu. Īpašs prieks ir par pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņiem, kas šogad konkursā piedalījās aktīvāk nekā citus gadus," sacīja Lapsa.

Pirmo vietu makulatūras vākšanas konkursā ieguva Dzērves pamatskola, otrajā vietā ierindojās Jaunmuižas pamatskola, savukārt trešā vieta tika Grobiņas sākumskolai.

"Meža dienu 2011" pasākumu apmeklēja arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) un vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), kuri izteica pateicību un prieku par Latvijas skolām, kas aktīvi piedalījušās vides aizsardzību veicinošos konkursos.

Visas dienas garumā notika ne tikai koncerts un konkursu uzvarētāju apbalvošanas ceremonija, bet arī daudzas citas aktivitātes. Pasākuma dalībniekiem bija iespēja paviesoties "Dabas vēstniecībā", sastapt Cūkmenu, vērot koka skulptūru tēlniekus, Liepājas cirka studija, kā arī piedalīties meža radošajās darbnīcās, atrakcijās, interaktīvās spēlēs, pastaigāties izziņas takās. Pasākuma laikā darbojās koka izstrādājumu, lietišķās mākslas darinājumu un stādu tirdziņš.

Kā ziņots, "Zaļā josta" konkursus rīkoja sadarbībā ar papīrfabriku "Līgatne", AS "Latvijas valsts meži", AS "BAO", SIA "Latvijas Elektrotehnikas Apsaimniekošana" un SIA "DPD Latvija". Abu konkursu mērķis bija mudināt skolēnus, šķirojot atkritumus, dot tiem otru dzīvi, pašiem rūpējoties par vidi sev apkārt, kā arī mācīt to darīt citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!