Foto: F64
Trešajā tautas skaitīšanās posmā no 1.jūnija līdz 10.jūnijam, kad vēlreiz bija dota iespēja aizpildīt tautas skaitīšanas anketu internetā, tika iegūta informācija par vairāk nekā četriem tūkstošiem iedzīvotāju, savukārt reģionālajos tautas skaitīšanas vadīšanas un koordinācijas centros tika aizpildītas anketas par 1,6 tūkstošiem iedzīvotāju, informē Centrālā statistikas pārvalde (CSP).

Līdz ar šī posma beigām pirmā kopš iestāšanās Eiropas Savienībā tautas skaitīšana Latvijā ir noslēgusies. CSP turpina gan internetā iegūto, gan tautas skaitītāju savākto datu kvalitātes pārbaudes.

CSP uzsver, ka tautas skaitīšanā saskaitīto personu skaits pilnībā neraksturo Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju skaitu. Lai to noteiktu, CSP, izmantojot tās rīcībā esošos valsts reģistrus un datubāzes, analizēs un iegūs informāciju par tiem valsts pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuri tautas skaitīšanas laikā netika saskaitīti.

Galvenos tautas skaitīšanas rezultātus, kā to nosaka Tautas skaitīšanas likums, paredzēts iesniegt apstiprināšanai Ministru kabinetā astoņu mēnešu laikā.

CSP informē, ka 2011.gada tautas skaitīšanas interneta vietne www.tautasskaitisana.lv un tautas skaitīšanas oficiālās lapas sociālajos tīklos "Facebook" un "Twitter" turpinās darboties. Tajās, tāpat kā CSP mājaslapā www.csb.gov.lv, arī turpmāk tiks publicēta aktuālā informācija par tautas skaitīšanu.

Uz tautas skaitīšanas bezmaksas informatīvo tālruni 80000777, kurš bija pieejams visu tautas skaitīšanas laiku, zvanīja un ieguva interesējošo informāciju gandrīz 22 tūkstoši iedzīvotāju. Līdz ar trešā tautas skaitīšanas posma noslēgumu informatīvais tālrunis vairs nebūs pieejams, taču jautājumus var turpināt uzdot, sazinoties elektroniski pa e-pastu tautasskaitisana@csb.gov.lv.

Jau vēstīts, ka pirmajā un otrajā tautas skaitīšanas posmā tika saskaitīti 1,9 miljoni iedzīvotāji, tādēļ joprojām nav skaidrs, vai Latvijas iedzīvotāju skaits sasniegs divu miljonu robežu. Iepriekšējā tautas skaitīšanā, kas norisinājās 2000.gadā, tika saskaitīti 2,38 miljoni valsts iedzīvotāju.

Tautas skaitīšana sākās 1.martā, un tā ir pirmā kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā. Taču tā neiesākās gludi - elektroniskās tautas skaitīšanas pirmajā dienā atklājās, ka ar citu cilvēku personu kodu un pases numuru, jebkuram iespējams iekļūt viņu aizpildītajās tautas skaitīšanas elektroniskās versijas anketās, kā arī izmainīt tajās esošos datus.

Pēc vairākām stundām Datu valsts inspekcija lika pārtraukt tautas skaitīšanu internetā, izmantojot pases numurus un personas kodus, un šī iespēja vairs netika atjaunota. Savukārt Ekonomikas ministrija nolēma izvērtēt Centrālās statistikas pārvaldes vadības atbildību, ierosinot dienesta pārbaudi, kura vēl turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!