Foto: DELFI
"Saskaņas centra" (SC) līdzdalība valdībā ir tuvākās nākotnes jautājums, taču jānodrošina, lai viņiem tajā nebūtu kontrolpaketes - nebūtu premjera amata, nebūtu atsevišķu ministru, piemēram, ārlietu, izglītības, iekšlietu ministra, tā ceturtdien intervijā "Latvijas Avīzei" (LA) saka "Vienotības" politiķis un vēlēšanu kampaņu organizators Edgars Jaunups.

Līdz šim "SC" ilgu laiku darbojies opozīcijā un uz tā rēķina uzkrājis milzīgu politisko kapitālu. Tā pienāks brīdis, kad viņi iegūs parlamentā vairākumu un paņems varu, ar citām partijām pat nerēķinoties. Tā jau noticis Rīgā, uzsver Jaunups.

Protams, ja būtu iespēja veidot valdību bez SC, to vajadzētu darīt, īpaši ņemot vērā, ka ekonomiskajā politikā SC bieži vien ir radikāli kreiss, uzskata JL politiķis. "Saskaņai" nav jādod ārlietu vai izglītības ministra amats, bet, tā kā viņi pie krūtīm piesprauduši sociāldemokrātu nozīmīti, tad lai parāda, kā spēj risināt sociālos un veselības jautājumus," paziņo Jaunups.

JL politiķis uzskata, SC šādi nosacījumi esot pieņemami. "Tāpat kā latviešu partijās, arī SC notiek pārmaiņas. Es tās pamanu. SC līderi ir diezgan skaidri norobežojušies no parakstu vākšanas par krievu valodu kā valsts valodu. Visu cieņu, tas ir jānovērtē. Tā ir atbildīga pozīcija pret šīs valsts pamatprincipiem," saka Jaunups. Viņš uzskata, ka pārmaiņas SC attieksmē un ideoloģijā nevar notikt pēkšņi, - viņiem ir savs visai radikāls vēlētājs, kurš tāpat jāpārliecina.

SC, uzskata Jaunups, ir populistiska partija, kuras programma neataino SC politiķu rīcību esot pie varas. "Pat nav jāpēta ziedotāju saraksts, pietiek paskatīties, kā viņi pēdējā mēnesī ir balsojuši. SC ir bijis uzticamākais oligarhu sabiedrotais visos balsojumos. Tas pats notiek Rīgas domē," saka Jaunups.

"Es nevaru apgalvot, ka tā ir oligarhu partija, jo man nav pierādījumu. Bet to gan redzam, ka tā regulāri un sistēmiski atbalsta oligarhu intereses. Taču "SC" ir lielākas iespējas izrauties no šiem valgiem nekā, piemēram, Šlesera partijai. Diemžēl krievvalodīgie mediji par šiem jautājumiem gandrīz neraksta, tāpēc līdz "SC" vēlētājiem šī informācija nenonāk. Bet mēs no latviešu preses dabūjam brāzienu gan par to, ka sadarbojamies ar ZZS, gan par to, ka runājam par sadarbību ar "SC," tā JL politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!