Foto: stock.xchng
Līdz šim brīvprātīgo papildu pieejamības un kvalitātes programmai ir pieteikušies četri ģimenes ārsti, pastāstīja Veselības norēķinu centra (VNC) pārstāvis Toms Noviks.

Viņš arī sacīja, ka interesi par programmu ārsti izrāda katru dienu, jautājot par to, kā pieteikties un kādi ir novērtējuma kritēriji. Oficiāli programmai var pieteikties no šā gada 1.jūlija līdz 31.jūlijam, lai ģimenes ārsti varētu pretendēt uz šajā gadā paredzēto finansējumu.

Kā informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Egita Pole, programmai pieteikušies Zemgales reģiona ārsti Baiba Jēkabsone no Auces, Anna Ķuze no Valgundes, Irēna Kudiņa no Jēkabpils un Inese Lejniece no Pļaviņām.

Sākot ar nākamo nedēļu, arī visos reģionos VNC speciālisti kopā ar VM organizēs informatīvos seminārus, kuros ģimenes ārstiem tiks papildus skaidroti jautājumi par brīvprātīgās kvalitātes programmu un pievienošanās kritērijiem. Pirmie informatīvie semināri notiks 13.jūlijā plkst.9 Jelgavas novada domē un 14.jūlijā plkst.15 Kuldīgā, Pilsētas laukumā 4.

Kvalitātes programmai var pievienoties tie ģimenes ārsti, kuru pacientu skaits nav mazāks par 1200 pacientiem un šādu ārstu Latvijā ir 1117. Plānots, ka pirmajā programmas darbības gadā varētu pieteikties līdz 10% ģimenes ārstu.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija/ZZS) ir gandarīts, ka jau pašā programmas darbības sākumā ir pieteikušies pirmie ārsti, kuri ar savu piemēru ir gatavi izpildīt visas programmā nepieciešamās prasības savu pacientu aprūpes uzlabošanai.

Jau ziņots, ka darba grupa izstrādājusi 21 kritēriju, kas vērsts uz primārās veselības aprūpes pakalpojumu resursu nodrošināšanu. Tie ir rādītāji, kas parāda pakalpojumu sniegšanas procesu, piemēram, prakses resursi, māsas iesaiste, un rādītāji, kas parāda pakalpojumu sniegšanas rezultātus, piemēram, hronisko pacientu aprūpe, hospitalizāciju skaits.

Noteikumos tiks iekļauta prasība par ģimenes ārsta papildu pieņemšanas nodrošināšanu darba dienās līdz plkst.21 un brīvdienās, par ko iepriekš iebilda vairāki darba grupas dalībnieki, arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pārstāvji. Sagatavoto grozījumu noteikumos arī noteiks, ka papildu stundu darbu ir paredzēts nodrošināt dežūru veidā, apvienojoties ne vairāk kā sešiem ģimenes ārstiem vienā pamatteritorijā, kā arī nodrošinot ierakstu medicīniskajā dokumentācijā pēctecību.

Līdzīga programma darbojas vairākās Eiropas valstīs, arī Igaunijā, kur pāris gadu laikā programmai pievienojušies 80% ģimenes ārstu. Iecerēts, ka šī sistēma uzlabos pieejamību primārajai aprūpei un motivēs ģimenes ārstus ieviest vairāk uzlabojumu savā darbā. Savukārt pacienti varēs labāk novērtēt sava ģimenes ārsta darbību, jo tie ārsti, kas pievienosies kvalitātes sistēmai, būs publiski zināmi.

Maksimālais finansējumu gadam par pievienošanos brīvprātīgās kvalitātes kritēriju sistēmai un visu kritēriju izpildi ir 2500 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!