Foto: LETA
Piekdien, 8. jūlijā, jaunā Valsts prezidenta inaugurācijas dienā, no valsts apbalvojum - Atzinības krusta (V šķira) - atteicies lēdmanietis un piecu bērnu ģimenes galva, Amatniecības kameras meistars Tālis Sala, sestdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

"Saņemot Atzinības krustu, es biju pacilāts un teicu: lai mūsu bērniem nav jākaunas par mūsu darbiem. Šodien man no apbalvojuma ir jāšķiras ar smagu sirdi, jo kauna brīdis ir pienācis ļoti ātri," atzinis Sala.

Viņš norādījis, ka "šis solis ir viņa kā Latvijas pilsoņa protests pret divdesmit gadu gaitā mērķtiecīgi izveidoto sistēmu." Tā viņš nostājas pret valstī valdošo korupciju, partiju gandrīz neierobežoto varu un pārvaldes sistēmas pakļautību atsevišķu cilvēku savtīgajām interesēm.

"Šis ir kritisks brīdis Latvijas vēsturē. Valsts pamatā ir trīs vērtības - zeme, tauta un tautvaldība. Zemi mēs iztirgojam ārzemniekiem, tauta izklīst pa pasauli, bet demokrātijas, godīguma un atklātības vietā valsts pārvaldē dominē slepenība, sazvērnieciskas vienošanās un acīmredzama sabiedrības vairākuma viedokļa ignorance. Uzskatāmi to pierādīja prezidenta ievēlēšana," savu lēmumu skaidrojis Atzinības krusta kavalieris.

Sala tāpat cer, ka viņa rīcība liks cilvēkiem aizdomāties, lai 23. jūlija referendumā un Saeimas ārkārtas vēlēšanās, ja tādas būs, viņi izvēlētos par labu jaunam citādam politiskam spēkam. Tā uzdevumi būtu panākt lēmējvaras un izpildvaras nošķirtību, uzlabot vēlēšanu sistēmu un izveidot taisnīgu nodokļu politiku.

Salam Atzinības krusts piešķirts 2009. gadā par izcilu tēvijas mīlestību un nopelniem tautas gara attīstīšanā, jo viņš savā novadā uzbūvējis Latvijā pirmo guļbūves dievnamu. Līdz 2004. gadam, kad vienīgais Latvijas valsts apbalvojums bija Triju Zvaigžņu ordenis, no tā atteikusies cilvēktiesību aizstāve un disidente Lidija Doroņina Lasmane, skolotājs Vladislavs Stafeckis, kā arī sabiedriskais darbinieks un žurnālists Ilgvars Spliners. Kopš 2004. gada, kad pieņemts Valsts apbalvojumu likums, ar ko atjaunots Viestura ordenis un Atzinības krustus, no Viestura ordeņa atteicies Satversmes aizsardzības biroja 5. pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs Gundars Zaļkalns un sabiedriskais un kultūras darbinieks Vigo Rauda, vēsta laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!