Foto: DELFI
Eksprezidents un Zatlera Reformu partijas (ZRP) vadītājs Valdis Zatlers apgalvo, ka nesaskata savas partijas logo līdzību ar starptautisko simbolu – Sarkano Krustu – un uzskata, ka problēmas nerastos, ja organizācija "Latvijas Sarkanais Krusts" (LSK) valstī būtu atpazīstamāka.

"Ar Sarkanā Krusta organizāciju es sastapos, kad gāju pirmajā klasē. Mūs apmācīja sanitāros, un tie bija brīvprātīgie no Sarkanā Krusta, un mums bija baltas lentītes ar sarkanu krustu un tādas pašas cepurītes. Es esmu strādājis medicīnā faktiski visu savu mūžu, un, ziniet, paskatoties uz šo logo, man tas nekādi neasociējas ar Sarkano Krustu," ceturtdien žurnālistiem teica Zatlers.

Zatlers norādīja, ka Sarkanā Krusta simbols ir "ļoti pārliecinošs sarkans krusts uz balta fona un ir pazīstams visā pasaulē". "Ja jūs kaut kur pasaulē parādītu mūsu partijas logo, viņiem nebūtu nekādu asociāciju ar Sarkano Krustu," uzskata Zatlers.

Viņš pauda izbrīnu par to, ka LSK "jebkurā krustā, kas ir ar sarkanu nokrāsu," pat ja tas ir stilizēts, saskata līdzību ar Sarkano Krustu, jo emblēma ir tik ļoti pazīstama. Zatlers pieļāva, ka LSK vajadzētu būt daudz populārākai un atpazīstamākai, un "Sarkanā Krusta karogiem būtu jāplīvo daudzās vietās Latvijā ar savu sabiedrisko nozīmi". Tad šī problēma – nesaskaņas par logo – vispār nebūtu radušās, pieļāva eksprezidents.

Jau vēstīts, ka ZRP sava logo krusta krāsu ir nomainījusi uz violetu, taču LSK ar to nav mierā un joprojām to uzskata par LSK simbolu.

LSK prezidents Valdis Nagobads uzsvēra, ka LSK uzdevums ir aizsargāt Sarkanā Krusta emblēmu un nepieļaut, ka tas vai tam līdzīgs simbols maldina sabiedrību. Pēc viņa domām, arī nomainītā krāsa ZRP logo maldina sabiedrību un atgādina Sarkano Krustu. LSK lūgs partijas oficiālu skaidrojumu, un, ja "tā turpināsies", LSK konsultēsies ar Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteju. Ja komiteja būs vienisprātis ar LSK, tad līdzšinējā prakse liecina, ka komiteja diplomātiskā ceļā šo jautājumu risina ar attiecīgās valsts valdību.

Jau vēstīts, ka pēc partijas un LSK pārstāvju iepriekšējām sarunām ZRP atzina, ka ir gatavi mainīt logo izmantotā sarkanā krusta pantoni. ZRP juristi uzskata, ka attiecībā uz partijas logo nekādu pārkāpumu nav.

Arī ZRP logo autors Dagnis Skurbe iepriekš uzsvēra, ka partijas logo – sarkans krusts ar bultu – nav pretrunā ar Ženēvas konvenciju vai uzskatāms par Sarkanā Kusta emblēmu, jo ZRP logotipā izmantots no Sarkanā Krusta atšķirīgs krāsas pamattonis, partijas zīme ir paredzēta izmantošanai tikai kombinācijā ar zilu aizmugures fonu, bet Sarkanais Krusts ("Red Cross") tiek lietots tikai uz balta fona. Turklāt ZRP logo ir stilizēts un caurstrāvots ar bultas simbolu, kas attēlo reformas un došanos uz priekšu. Savukārt Sarkanajam Krustam nekādas stilizācijas nav pieļaujamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!