Foto: LETA
Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Profesionālās izglītības un vispārējās izglītības departamenta direktors Jānis Gaigals par Aizkraukles arodvidusskolas rekonstrukcijas problēmām bija informēts, taču nerīkojās.

Par to informēja Aizkraukles Profesionālās vidusskolas direktora vietniece mācību darbā Rasma Auzenberga, kurai vasarā bija uzticēti direktora pienākumu pildītājas pienākumi, un pret kuru ir ierosināta dienesta pārbaude.

"Es Gaigalu jau jūnijā informēju par sertificētu ekspertu slēdzieniem, par projekta un faktisko būvdarbu neatbilstībām, par būvuzrauga neatbilstību. Kā Gaigalam nav kauna apgalvot, ka par to neesot bijis informēts, ja viņš saņēma oficiālu vēstuli, kura ministrijā ir reģistrēta! Trešdien [7.septembrī] dodos pie izglītības un zinātnes ministra Rolanda Broka (ZZS) un bez sirdsapziņas pārmetumiem nolikšu viņam galdā visas lietas un vēstules, aktus un fotogrāfijas. Ja nepieciešams, visu iesniegšu arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB)," pauda Auzenberga.

Viņa uzskata, ka tiek nepamatoti nomelnota un padarīta par grēkāzi. "Gaigalu informēju par visiem trūkumiem un problēmām, bet viņš tā vietā, lai risinātu, nolēma doties divu mēnešu atvaļinājumā," sašutusi skaidroja direktora vietniece. Arī iepriekšējā direktora atlaišanu viņa uzskata par neatbilstošu un negodīgu rīcību.

Auzenberga informēja, ka jau jūnijā viņai neesot bijis paraksta tiesību.

Arī SIA "Modus būve" būvdarbu vadītājs Ainārs Butkus skaidroja, ka IZM, iespējams, skolas vadību nepamatoti pataisa par grēkāžiem. Viņš uzskata, ka vasaras sākumā nepamatoti atlaists arī Aizkraukles arodvidusskolas direktors Jānis Ikaunieks, jo būvnieki viņa rīcībā saskatījuši godīgus centienus, nevis mēģinājumus izpatikt kāda interesēm. Tāpat būvfirma, saskaroties arī ar citiem projektiem, novērojusi, ka ministrija skolu vadītājiem uzspiežot lēmumus, kuros viņi nav kompetenti, un problēmas varētu būt pašas ministrijas un tās aģentūru efektivitātē.

SIA "Modus būve" pārstāvis informēja, ka darbi skolā gandrīz apstājušies, jo skola nav norēķinājusies par padarīto, un būvnieks ir informēts, ka skolai līdzekļu nav, jo Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) apturējusi finansējumu projektam. Labas gribas ieguldījuma veidā būvnieki turpinot vien labiekārtošanas darbus, kam esot mazākas izmaksas.

"Pieļauju, ka Aizkrauklei varētu sekot līdzīgas problēmas citās skolās, kur direktoriem vai vietniekiem izteiks rājienu vai atlaidīs no darba, taču no būvnieku pieredzes dažādos projektos redzam, ka skolu vadītājus vienkārši nomelno, bet problēma drīzāk ir pašas ministrijas un tās aģentūru darba organizēšanā. Uzskatu, ka nepatiesi nomelnots tika arī Ikaunieks. Tas ir skumji un smieklīgi, ka IZM par nezin kādu korumpantu pasludina cilvēku, kurš, piemēram, savulaik ļoti satraucās, jo kavēja tikšanos, nevarēdams iedarbināt savu veco "opelīti". Mūsuprāt, viņa attieksme bija saimnieciska, un daļa atbildības par neatbilstībām projektos ir jāuzņemas arī ministrijai un tās aģentūrām," pauda Butkus.

Viņš skaidroja, ka SIA "Modus būve" gan gatavoja jaunu projektu, gan īsteno būvdarbus, un Aizkraukles gadījumā finansējuma sākotnējās aplēses veiktas pēc 2003.gadā gatavota projekta uzmetuma, bet pa šo laiku mainījušās ne tikai cenas un materiāli, bet arī normatīvi un prasības, kā jābūt aprīkotām šādām būvēm. Tikai, lai īstenotu normām atbilstošu kvalitāti, jaunajā projektā būvnieki paredzējuši citādus materiālus un detaļas. Tas savukārt bijis nepieņemami projekta uzraugiem - ministrijai un aģentūrai. "Būtībā ministrijai ar tās aģentūrām nederīgs izrādās projekts, kurš pielāgots normatīviem," pauda Butkus.

SIA "Modus būve" pārstāvis skaidroja, ka līdzīgas problēmas ar projektiem esot arī citās skolās, bet pārrunās ar VIAA pārstāvjiem uzzinājis, ka dažādas grūtības esot 70% IZM pakļauto skolu. "Es viņiem ieteicu apdomāt, ja samēri ir šādi, tad varbūt problēmas ir sistēmā, nevis šo skolu vadībā," skaidroja Butkus.

"Skolas vadība izteiktu neapmierinātību paudusi saistībā ar dienesta viesnīcas renovāciju, taču apstrīdēti būtībā ir darbi, kurus pirms mums veica cits būvnieks. Taču neapšaubām iepriekšējā būvnieka kompetenci, jo tam varēja būt savi iemesli. Piemēram, ja dienesta viesnīcā koka durvju vietā saliktas kartona apdares durvis, varbūt tas darīts tāpēc, lai, nemainot projekta kopējās izmaksas, iegūtu finansējumu papildu darbiem, kas sākotnējā projektā nebija paredzēti, bet kas nepieciešami pasūtītājam," komentēja būvnieku pārstāvis, atgādinot, ka arī viņa rīcībā esošais sākotnējais projekta uzmetums bijis neatbilstošs normām.

"Mūsu pienākumos nav kāda projekta attiecināmo un neattiecināmo izmaksu šķirošana, taču esam novērojuši, ka arī skolu vadītājiem šādā jomā trūkst zināšanu, bet ministrija visu noveļ uz viņiem," secinājis Butkus.

Jau ziņots, ka Aizkraukles profesionālās vidusskolas direktore Ruta Krūkle, kas vada skolu kopš 1.septembra, uzskata, ka, izvērtējot problēmas, ir skaidrs, ka patlaban līdztekus dienesta izmeklēšanai ir svarīgi atrisināt situāciju.

Viņa pastāstīja, ka skolas administrācijai šis esot grūts laiks, jo līdztekus tam, ka skolā tiek īstenoti vienlaikus vairāki Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu projekti, turpinās arī pašas skolas reorganizācija. "Kopš 2.septembra Aizkraukles arodvidusskolas vairs nav, un es tikko, pirms šīs sarunas, izņēmu Aizkraukles Profesionālās vidusskolas reģistrācijas apliecību, kurā kopš 1.septembra ir apvienotas bijušās Aizkraukles un Viesītes arodvidusskolas," informēja Krūkle. Vēl esot jāveic licencēšana un daudz citu darbu ārpus rekonstrukcijas projekta.

"Man grūti izvērtēt iepriekšējo vadītāju kļūdas, jo pati nebiju klāt. Pēc manā rīcībā esošās informācijas, problēmu cēlonis, visticamāk, bijis tas, ka vienlaikus veikti iepirkumu konkursi rekonstrukcijas būvdarbiem un šo būvdarbu projektam. Arī darbi sākti vienlaikus, tāpēc konstatētas būvdarbu neatbilstības projektam. Būvniekiem nav samaksāts šo neatbilstību dēļ, jo Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansēto projektu kontrolējošā VIAA ir apturējusi līdzekļu piešķiršanu projektam un skolas kontā patlaban nav līdzekļu, lai apmaksātu būvnieku darbu. Iespējams, bijušas nepilnības arī skolas vadības sadarbībā ar būvuzraugu," skaidroja Krūkle.

Viņa apšaubīja, ka direktora pienākumu pildītājas Auzenbergas rīcība būtu bijusi apzināti ļaunprātīga, arī kompetence šāda projekta īstenošanai direktora vietniecei mācību darbā varētu būt ierobežota. Krūkle pieļauj, ka mācību procesa organizatorei trūcis zināšanu ES struktūrfondu projekta izpildes kontrolē.

Krūkle pauda cerību, ka viņai palīdzēšot IZM speciālisti, jo viņa ministriju informējusi, ka bez kompetentu speciālistu palīdzības viena šīs problēmas nespēšot atrisināt. "Man patlaban arī jārod risinājums, kā izmaksāt algas skolotājiem," par piemēru minēja Krūkle.

Skolas administrācija publiskojusi paziņojumu: "Sakarā ar skolas renovācijas darbu aizkavēšanos, mācību nodarbības 1.septembrī netiek sāktas. Par mācību sākšanu informēsim 10.septembrī. 4.kursa audzēkņi dodas kvalifikācijas praksē no 5.septembra līdz 23.decembrim. No janvāra līdz aprīlim notiks mācības skolā, tad atkal kvalifikācijas prakse."

Jau ziņots, ka IZM šīs vasaras sākumā no darba atlaidusi Aizkraukles arodvidusskolas direktoru Ikaunieku, jo disciplinārlietā secināts, ka, īstenojot ERAF projektus, viņš valsts budžetam radījis 0,5 miljonus latu zaudējumus, ko nesakārtoto dokumentu dēļ nebūs iespējams atgūt no ERAF, aģentūrai LETA stāstīja Gaigals.

Viņš informēja, ka valstī spēkā esošā likumdošana par šādu pārkāpumu neparedz citu atbildību kā vien atlaišanu no darba. "Diemžēl ar savu maku par šādiem pārkāpumiem nav jāatbild," teica Gaigals.

Pēc Ikaunieka atbrīvošanas no amata par direktora pienākumu izpildītāju IZM valsts sekretārs nozīmējis direktora vietnieci mācību darbā Auzenbergu, kurai arī nav sekmējusies skolā īstenoto ERAF projektu uzraudzība un dokumentu sakārtošana, un patlaban pret viņu ir ierosināta dienesta pārbaude.

No šī gada 1.septembra Aizkraukles arodvidusskola un Viesītes arodvidusskola tiek reorganizētas, izveidojot Aizkraukles Profesionālo vidusskolu, un kopš vakardienas par direktori strādā Ruta Krūkle.

Gaigals ir apņēmības pilns, ka IZM atbildīgo departamentu speciālisti palīdzēs jaunajai direktorei sakārtot to haosu, ko ir radījuši iepriekšējie skolas vadītāji, un skolas renovācija tiks pabeigta. Viņš stāstīja, ka IZM speciālisti Aizkrauklē bijuši gan pagājušajā nedēļā, gan šonedēļ. Viņš noraidīja būvnieku pārmetumus par to, ka objekta pabeigšanai trūkst finansējuma.

Saistībā ar Aizkraukles un Viesītes arodvidusskolu reorganizāciju tiek īstenoti trīs ERAF finansēti projekti ar kopējo finansējumu 3 332 527 latu apmērā - "Aizkraukles arodvidusskolas dienesta viesnīcas renovācijas II kārta" ar budžetu 975 676 latu apmērā, "Aizkraukles arodvidusskolas mācību korpusa renovācija un mācību kabinetu modernizācija" ar 1 695 463 latu budžetu, "Aizkraukles arodvidusskolas mācību darbnīcu un savienojuma korpusa renovācija Aizkraukles arodvidusskolā un mācību aprīkojuma uzlabošana Viesītes arodvidusskolā" ar 661 388 latu budžetu.

Gaigals norādīja, ka citās profesionālajās skolās, kur tiek īstenoti ERAF projekti, tik apjomīgu problēmu neesot, kā tas ir Aizkrauklē. Viņš uzsvēra, ka vadīt šos projektus bija uzticēts skolu direktoriem, viņi varēja izsludināt speciālistu iepirkumus, kas vada un kontrolē projektā paredzētos darbus un uzņemas atbildību par padarīto, taču Aizkrauklē direktora neprasmīgas rīcības dēļ ir radīts haoss, kura dēļ skolā nav iespējams sākt mācības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!