Foto: F64
Tiesneša pilnvaras apturējusī Satversmes tiesas (ST) tiesnese Vineta Muižniece turpmāk tiesā varētu veikt analīzi par atteikuma materiāliem un par konkrētu jautājumu risināšanu citu valstu konstitucionālajās tiesās.

ST tiesneši pirmdien piekrita kriminālvajāšanas sākšanai pret Muižnieci.

ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris aģentūrai BNS pastāstīja, ka saskaņā ar likumu, ja cilvēkam ir tiesneša statuss, bet viņa tiesneša pilnvaras ir apturētas, tad viņam tiek maksāta tiesneša minimālā mēnešalga.

"Viņam ir tiesneša statuss, viņš šo statusu nav zaudējis, jo neviens nav atzinis viņu par vainīgu nozieguma izdarīšanā. Viņš ir tiesnesis, vienīgi viņu nelaiž pie lietu lemšanas. Tā kā likums viņam ir ierobežojis ikvienu citu ienākumu gūšanas veidu, valsts norāda, ka tiesnesis tagad turpina saņemt no valsts noteiktu samaksu," klāstīja Kūtris.

"Lai mēs lietderīgi izmantotu šāda tiesneša zināšanas un kvalifikāciju un, ievērojot to, ka Satversmes tiesā ir ļoti neliels juridiskais personāls, kas var palīdzēt tiesnešiem darbā, tad šādam tiesnesim mēs labprāt dodam veikt dažādus apkopojošus darbus. Proti, veikt analīzi par atteikuma materiāliem, veikt analīzi par konkrētu jautājumu risināšanu starptautiskajās tiesās vai citu valstu konstitucionālajās tiesās. Tā kā valsts mums pēdējos gados juridisko personālu nepalielina, mēs pašlaik izmantojam šo situāciju un šādi gūstam zināmu atspaidu darbā," paskaidroja Kūtris.

Kūtris norādīja, ka Muižniece ir tiesnese un viņam un Saeimai nav tiesību patlaban viņai mainīt amatu, jo Muižniece nav atbrīvota, atlaista vai citādi zaudējusi tiesneša amatu. "Viņai ir tiesneša pilnvaras apturētas, proti, nevar spriest lietas. Taču, tā kā viņa ir tiesneša amatā, tad mēs izmantojam cilvēku, kuram ir juridiskās zināšanas, lai varētu sakārtot citas lietas," piebilda Kūtris.

"Šajā gadījumā es domāju, ka cilvēks ir priecīgs par to, ka viņam ir kaut kāds darbs no cilvēciskās puses. Cilvēkam šādi brīži ir ļoti smagi," sacīja Kūtris.

Viņš vēlreiz atgādināja, ka nevainīguma prezumpcijas princips attiecas arī uz tiesnesi un, kamēr cilvēks nav atzīts par vainīgu, viņam nav jājūtas vainīgam.

Jau ziņots, ka ST tiesneši pirmdien piekrita kriminālvajāšanas sākšanai pret pašlaik ST tiesneša pilnvaras apturējušo Vinetu Muižnieci.

Kūtris pirmdien teica, ka saskaņā ar Satversmes tiesas likumā ierakstīto tiesneša pilnvaras tiek automātiski apturētas līdz galīgā nolēmuma pieņemšanai šajā lietā, taču, ņemot vērā, ka Muižnieces pilnvaras tika apturētas jau jūnijā, "pēc būtības viņas statusā nekas nemainās, izņemot to, ko prokuratūra darīs tālāk".

Ģenerālprokuratūra lūdza izdot kriminālvajāšanai bijušo 9.Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāju un pašlaik Satversmes tiesas tiesneša pilnvaras apturējušo Muižnieci par dienesta viltojumu.

Saeimas deputāti Aleksejs Loskutovs un viņa partijas biedre Ilma Čepāne (abi "Vienotība") februārī paziņoja, ka toreizējā parlamenta Juridiskās komisijas vadītāja 9.Saeimā, iespējams, viltojusi komisijas sēdes protokolu, lai apturētu Krimināllikuma grozījumu virzību saistībā ar partiju finansēšanas pārkāpumiem.

Jūnijā Satversmes tiesas tiesneši akceptēja Muižnieces lūgumu apturēt viņas pilnvaras uz Ģenerālprokuratūras sāktā kriminālprocesa izmeklēšanas laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!